Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M. ]

25. 02. 2020. 21:41 >> 21:47
5

INSTITUT "BATUT"

Nema oboljelih od koronavirusa u Srbiji

Za šest osoba u Srbiji za koje se sumnjalo da su zaražene koronavirusom, testovi su pokazali da nemaju taj virus, saopštila je zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

"Tako da se u toku današnjeg dana kod šest osoba sumnjalo na potencijalno prisustvo koronavirusa i kod njih je utvrđeno da nemaju koronavirus", rekla je ona za RTS i napomenula da niko u Srbiji nema koronavirus.

Ona je istakla da se na rezultate analize čeka dva-tri sata.

Objasnila je i šta znači odluka "Batuta" da podigne stepen rizika na umjeren, rekavši da imamo žarišne transmisije i van prodručja Kine, to su područja Južne Koreje, Japana, Singapura, Japana, Irana i Italije.

"Samim tim što se koronavirus nalazi bliže zemljama sa kojima se direktno graničimo i stepen unosa rizika je veći nego kada je bio na području Kine", izjavila je Kisić Tepavčevićeva.

Govorila je i o načinima na koji se koronavirus može prenijeti.

"Osoba koja je inficirana može da u okolinu izlučuje virus kašljanjem, kijanjem, ali i pričanjem pa i disanjem. To je najjednostavniji put prenosa, praktično nikakve opšte mjere ne mogu da budu apsolutna zaštita od virusa ukoliko nema vakcine", istakla je ona.

Ona je istakla da je zaraznost virusa malih boginja mnogo veća nego koronavirusa.

"Osoba koja ima male boginje može da zarazi 10 do 15 drugih osjetljivih osoba, a kod koronavirusa je taj stepen zaraznosti procijenjen tako da jedna osoba može da zarazi dvije do tri osobe – što je slučaj i sa gripom", navela je ona.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније