Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

27. 02. 2020. 09:32   >>  09:39 6

INCKO PORUČIO

Dodik i Skupština RS prešli crvenu liniju

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Skupština Republike Srpske prešli crvenu liniju i dodao da je spreman da reaguje, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK).

Incko je rekao da su države tzv. Kvinte uvijek bile za korišćenje "bonskih ovlašćenja", ali i neke druge države, ako "ništa drugo ne bi pomoglo", prenio je sarajevski portal Klix.

"Ja sam spreman da reagujem, ali samo sa PIK. Ne bih to radio sam. U PIK je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonska ovlašćenja, ali odluka još nije donijeta", dodao je Incko.

Prema njegovim riječima, osim Rusije, ima unutar PIK još država koje smatraju da su najbolja domaća rješenja.

"I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIK ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korišćenje bonskih ovlašćenja", kazao je visoki predstavnik u razgovoru za Al Džaziru Balkans.

Komentarišući izjavu lidera SDA, SBB i DF, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, Incko je rekao da je "crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH".

"Zamislite kada bi neko na ostrvu Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Makron bi odmah poslao vojsku", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je temelj svake države i njegove odluke se moraju sprovoditi.

"Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Bilo bi krajnje vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće, onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik", naveo je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je naglasio da se neće mijenjati teritorija RS.

"Nije se mijenjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država", naveo je Incko.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније