Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

28. 02. 2020. 22:01 >> 22:03
4

KURTI - MUSTAFA

Sastanak o ukidanju takse bez rezultata

Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i njegovog koalicionog partnera, predsjednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe na kome je trebalo da usaglase stavove o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, završen je bez rezultata, a lideri se nijesu, nakon njega, obratili medijima.

Ovom sastanku u vladi Kosova prisustvovala je i predsjednica skupštine Vjosa Osmani, javili su mediji sa lica mjesta.

Pred početak sastanka Mustafa je izjavio da očekuje da će biti usaglašeni stavovi o ukidanju takse.

Premijer Albin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rješavanje ekonomskog spora sa Srbijom, 15. marta ćemo donijeti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je Kurti juče, na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

"Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i ukloni barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarife", rekao je on.

Kurti je rekao i kako EU veoma cijeni odluku vlade da ukine tarife od 100 odsto i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova prije samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po riječima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo će od 1. aprila početi sa primjenom mjera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahtjeve, vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.

Sa druge strane, prema riječima zamjenika premijera iz Demokratskog saveza Kosova, Avdulaha Hotija, njegova stranke ne podržava ovakav način i postupke u ukidanju takse.

U koalicionom sporazumu dvije stranke stoji da će se taksa zamijeniti primjenom punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније