Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

12. 06. 2020. 09:37 >> 09:35
4

VOGEL O PREGOVORIMA

Sadržina dijaloga Beograda i Prištine važnija od termina

Istraživač briselskog Savjeta za politiku demokratizacije Tobi Vogel ocijenio je da je od termina nastavka dijaloga Beograda i Prištine važnija njegova sadržina.

 

"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine mogao bi da se dogodi ubrzo. Medjutim, od toga hoće li se pregovarači sastati za nedjelju, dvije ili pak mjesec dana - važniji je način na koji će se razgovori pokrenuti", izjavio je Vogel za Glas Amerike.

Stručnjak nevladinog Savjeta za politiku demokratizacije podsjeća da je tokom skoro desetogodišnjeg pregovaračkog procesa jedno vrijeme dijalog vodjen na nivou vlada - dok su premijeri Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

“Onda se dogodilo da su njih dvojica postali predsjednici i dijalog su preuzele ličnosti, a ne zvaničnici. Smatrao sam to problematičnim, jer je sugerisalo njihovo uključivanje kao ličnosti... Po mom mišljenju ima mnogo smisla, makar na kosovskoj strani, da dijalog bude vraćen na funkciju koja ga je započela – a to je premijer. U kojoj mjeri izmedju Tačija i Vučića ima razumijevanja na ličnoj osnovi – to ne bih znao", ukazuje on.

On smatra da SAD vuku u smjeru pronalaženja brzog rješenja, ali da dijalog Beograda i Prištine nije pitanje koje se može riješiti za nekoliko nedjelja.

Vogel je rekao i da pretpostavlja da je sa strane Evropske unije predsjednik Srbije posebno ohrabren da se prekine kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

"Prilično sam siguran da su vlade odredjenih zemalja razgovarale sa predsjednikom Vučićem i ukazale mu da nije dobra ideja nastaviti sa time uoči nastavka dijaloga", rekao je.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније