Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 08. 2020. 21:34 >> 22:10
4

PO NALOGU MILOŠEVIĆA

Dvije decenije od ubistva Stambolića

Na današnji dan prije 20 godina, 25. avgusta 2000. ubijen je nekadašnji predsjednik Predsjedništva Srbije Ivan Stambolić.

Stambolića su, kako je potvrđeno sudskom presudom, oteli pripadnici Jedinice za specijalne operacije tokom jutarnjeg trčanja na Košutnjaku, odvezli na Frušku goru, ubili i zakopali u već pripremljenu jamu sa živim krečom.

Sve pojedinosti i sudbina samog Stambolića otkrivena je tek dvije i po godine kasnije, u akciji "Sablja" poslije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

U pravosnažnoj presudi za taj zločin navodi se da je komandant JSO Milorad Luković-Legija, po nalogu tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, organizovao likvidaciju Stambolića.

Ivan Stambolić je bio predsjednik Predsjedništva Srbije u drugoj polovini osamdesetih i najzaslužniji za dolazak Slobodana Miloševića na čelo srpskih komunista.

Međutim, njihov razlaz uslijedio je na čuvenoj Osmoj sjednici septembra 1987, kad je Miloševićeva struja pobijedila Stambolićevu, koji je ubrzo podnio ostavku na sve funkcije i povukao se iz politike.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније