Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 10. 2013. 19:05 >> 19:04

NOVI IZVJEŠTAJ

SB UN o Kosovu 19. novembra

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu i Metohiji biće održana 19. novembra, saznaje Tanjug.

Ban je u izveštaju koji je dostavljen toj agenciji, istakao značaj uspjeha predstojećih lokalnih izbora na KiM, naročito na sjeveru Kosova, naglasivši da je to važno za buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na tom prostoru, pohvalivši istovremeno napore Vlade Srbije zbog snažne kampanje da Srbi izađu na izbore.

Ban je u izvještaju, koji se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra, ocijenio bezbjednosnu situaciju na Kosovu kao suštinski mirnu, ali sa povremenim etničkim incidentima, pri čemu je naveo da obje strane pokazuju pojačanu posvećenost sprječavanju tenzija na terenu.

On je upozorio da, iako je rukovodsvo Srbije privrženo učešću kosovskih Srba na lokalnim izborima, i dalje postoji snažna kampanja na sjeveru Kosova protiv izlaska na izbore.

Ban je pohvalio Beograd i Prištinu zbog njihovog kontinuiranog zalaganja u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, rekavši da su njihovi lideri na brojne izazove koji su se pojavili u tom procesu odgovorili sa "vizijom i istrajnošću".


"Napredak na terenu ka miru i stabilnosti biće od ključne važnosti za težnje Srbije i Kosova ka evropskim integracijama. Obje strane su preduzele impresivne korake da bi se približile tom cilju i dalji napredak u normalizaciji odnosa, pod kriterijumima EU, biće od najvećeg značaja", rekao je on.

Ban je ukazao da su pripreme za izbore nosile mnoštvo političkih i proceduralnih izazova, od registracije birača van Kosova, izgleda izbornog materijala, kao i zastupljenosti Srba u Centralnoj izbornoj komisiji i dodao da su ta pitanja riješena kroz stalni dijalog dvije strane.

Izvještaj, koji će biti pročitan na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, govori i o ubistvu pripadnika Euleksa 19. septembra, i ukazuje da Euleks u istrazi ima pomoć kosovske policije i kancelarije Specijalnog tužioca, kao i da je svoju punu pomoć obećala i Vlada Srbije.

Prema navodima UNMIK-a na Kosovu je u prethodna tri mjeseca zabilježeno 76 incidenata koji se tiču manjinskih zajednica, dok je u tri mjeseca prije toga zabilježeno 90 takvih incidenata.

Kada su u pitanju nestali, Ban u izveštaju navodi da je od dolaska Euleksa prije pet godine, izvedeno 407 terenskih operacija i da je 355 pronađenih posmrtnih ostataka vraćeno porodicama žrtava. Međutim, još uvijek se 1720 ljudi vodi kao nestalo od sukoba 1998-1999. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније