Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 12. 2020. 07:37 >> 07:38
7

VEJVODA OCIJENIO

Bajden predsjednik s najvećim iskustvom za Balkan

Ivan Vejvoda, visoki saradnik bečkog Instituta za humanističke nauke i poznavalac evropskih prilika, kaže da je novi američki predsjednik Džozef Bajden predsjednik koji ima najveće iskustvo sa Balkanom.

"Dugo je u spoljnoj politici i u američkom Senatu. Putovao je toliko puta posljednjih 25 i više godina na Balkan. Zna mnoge od aktera kao i budući državni sekretar Antoni Blinken, koji je takođe intimno upoznat sa svim detaljima ovog pitanja i u tom smislu ovo je drugačija administracija", kaže Vejvoda.

Ovo je novo vrijeme, jedna nova administracija i ono što smo čuli iz Vašingtona od buduće administracije jeste prepoznavanje vodeće uloge Evropske unije, dodaje Vejvoda.

"Uostalom, to je zdravorazumski, jer je Zapadni Balkan dio onog što nazivam jezgrom geografije Evrope, pa i geopolitike Evrope. Osnova politike će biti što prije integrisati Zapadni Balkan u evroatlantske integracije gdje je to moguće. Uostalom u ovom periodu vidjeli smo da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija postale punoravne članice NATO-a, kao što je to i Albanija. Znači već pola tih zemalja je dio evroatlantskih integracija. Mnoge su na putu.", izjavio je Vejvoda.

Smatra da razgovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova imaju prvo mjesto na dnevnom redu kada je riječ o evropsko-američkom angažovanju u regionu.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније