Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 11. 2013. 09:42 >> 09:45

IZBORI NA KOSOVU

Blokiran dolazak glasača iz Srbije

Glasačka mjesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, na kojima će građani birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, otvorena su jutros u sedam sati. Biračka mjesta biće zatvorena večeras u 19 sati.

 

 

Beogradski mediji javljaju da je na prelazu Jarinje do šest sati propušteno šest autobusa iz centralne Srbije. KPS i EULEKS na prelazima Merdare i Jarinje ne dozvoljava da prođu autobusi iz Niša sa raseljenima koji su organizovano krenuli na glasanje.

Naime, putnici izlaze iz autobusa i prelaze pješice, jedan po jedan, a očekuje se da iz Leposavića krene autobus koji će iz od Jarinja prevesti do glasačkih mjesta.

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju lokalni izbori, na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.

Centralna iznorna komisija Kosova je saopštila da pravo glasa na izborima ima 1.779.357 građana koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

O normalnom funkcionisanju izbora staraće se 5.500 kosovskih policajaca, a zvaničnici policije su izjavili da su, na osnovu ranije usvojenog operacionog plana, preduzete sve mjere da ne bude bilo kakvog narušavanja bezbjednosne situacije u izbornom danu. Izbore prati i oko 30.000 posmatrača, lokalnih i stranih.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra. U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније