Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 11. 2013. 18:06 >> 19:46
3

KOSOVSKA MITROVICA

Maskirane osobe upale u izborno mjesto

Više maskiranih osoba izazvalo je prekid izbornog procesa na izbornom mjestu u Osnovnoj školi Sveti Sava u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, javlja Anadolija.

Prema prvim informacijama sa mjesta događaja, jedno lice je privedeno zbog umiješanosti u incident.

Nepoznate maskirane osobe došle su na to izborno mjesto, a potom polomile inventar i stakla i uništile dio izbornog materijala.

Predstavnici desničarskih organizacija ranije su najavili da do ovakvog incidenta može da dođe. Na tom biračkom mjestu upotrijebljen je i suzavac.

Na mjesu incidenta nalazi se veliki broj pripadnika kosovske policije i novinarima nije dozvoljen pristup objektu.

Prema nepotvrđenim informacijama u incidentu je povrijeđeno nekoliko lica, letjele su kamenice, a izborni proces je prekinut.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas od međunarodne zajednice da dozvoli da Srbija interveniše na 45 minuta i sredi situaciju nakon napada ekstremista, ali još uvjek nije dobio odgovor, prenosi Tanjug.

Kandidat liste Srpska za gradonačelnika Mitrovice Krstimir Pantić zatražio je od međunarodne zajednice da poništi lokalne izbore u tom gradu jer su nepoznate maskirane osobe uništile izborni materijal na tri izborna mesta.

"Pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu emocijama. Sukob i podijele nam nijesu potrebni", rekao je Pantić novinarima u štabu liste Srpska, prenose agencije.

Inače, na istom izbornom mjestu jutros je kasnio početak izbornog procesa, a situacija je tokom cijelog dana bila napeta.

Do 16 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8,71 odsto upisanih birača od oko 29 hiljada upisanih, od tog broja 71 odsto su Albanci, a 38 Srbi, saopštio je kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice i nosilac liste Građanske liste SDP-a Oliver Ivanović, pozivajući se na rezultate Administrativne kancelarije zadužene za sprovođenje izbora.

On je rekao da se na osnovu privremenih rezultata izlaznosti Albanci činiti većinu u lokalnom parlamentu Mitrovice.

Prema njegovim riječima od 60-65 posto će činiti Albanci.

 

Napetost u sjevernom dijelu Mitrovice na sjeveru Kosova porasla je nakon tog incidenta, a jedna novinarska ekipa napadnuta je na glasačkom mjestu u Srednjoj tehničkoj školi u tom gradu.

Kako je za Anadoliju potvrdilo više predstavnika medija, nakon incidenta u centru Kosovske Mitrovice, pojedinim fotoreporterima i snimateljima neidentifikovane osobe oduzele su memorijske kartice.

 

  Tužba protiv 24 osobe zbog ometanja izbornog procesa

Iz državnog Tužilaštva Kosova je saopšteno da je od 12:30 do 16:30 sati na cijeloj teritoriji Republike Kosova podignute opštužnice protiv još 12 osoba.

"Devet osoba je zadržano i tri osobe su privedene u policiju. Tokom dana do ovog trenutka pokrenuta su 14 predmeta protiv 24 osobe, od toga 21 je zadržana na zahtjev tužilaštva i troje je zadržala policija", navodi Tužilaštvo. 

Predhodno je predsjednica CIK-a Valdete Daka na trećoj konferenciji za novinare u 16 sati saopštila da je bilo 15 incidenata ometanja izbornog procesa, ali da nema uhapšenih.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније