Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

27. 10. 2021. 23:29 >> 23:31

SUD U HAGU

Odbijena žalba odbrane, Tači ostaje u zatvoru

Apelaciono veće suda za zločine OVK u Hagu odbacilo je žalbu bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, na prvostepenu odluku kojom je Tačiju produžen pritvor.

Tači, poslije te odluke, ostaje u pritvoru u Ševeningenu, u kojem je od hapšenja u novembru prošle godine.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju produžio je u julu Tačiju i trojici saoptuženih pritvor za još dva mjeseca.

Tači je u žalbi na tu odluku, između ostalog, tvrdio da je sudija Giju pogrešio što nije saslušao predstavnike dvije zemlje koje su ponudile garancije da će Tačija prihvatiti, ako bude pušten na privremenu slobodu.

Sudija Giju je odbio da te zemlje sasluša o uslovima pod kojim bi Tači boravio u njima zato što je prethodno zaključio da nikakvi uslovi ne mogu umanjiti rizik koji bi donijelo puštanje Tačija na slobodu.

Po prvostepenoj odluci, koju je potvrdilo apelaciono veće, i dalje postoji rizik da bi Tači, ako bi bio pušten iz pritvora, mogao da opstruiše rad suda u Hagu, uznemirava svedoke ili ponovi krivično djelo.

U danas objavljenoj odluci, apelaciono vijeće je, većinom glasova, zaključilo da sudija Giju nije pogriješio kada je ustanovio da taj rizik postoji i kada je odbio da sasluša pod kojim bi uslovima Tači bio u dvije zemlje koje su za njega garantovale.

"Apelaciono veće zaključuje da su garancije dvaju država, u svakom slučaju, vrlo uopštene i ne mogu biti uzete u obzir kao nedvosmisleno prihvatanje da se sprovedu konkretni uslovi za privremeno oslobađanje, suprotno Tačijevoj tvrdnji", piše u odluci.

Apelacione sudije su, uz to, citirale pravilo suda po kojem se konkretni uslovi za privremeno oslobađanje razmatraju tek kada se donese odluka da se optuženi pusti.

Sa tim zaključkom većine sudija, koju čine Mišel Pikar iz Francuske i Emilijo Gati nije se složila članica vijeća Nina Jorgensen iz Norveške, koja je, u izdvojenom mišljenju, naznačila da je sudija Giju trebalo da sasluša države koje su dale garancije za Tačija, prije nego što je donio odluku.

Sudija Jorgensen smatra da je apelaciono vijeće moralo obavezati sudiju Giju da sasluša države koje su garantovale za Tačija, "što, pak, ne bi značilo odobravanje zahtjeva za puštanje na privremenu slobodu".

Pet ostalih osnova Tačijeve žalbe, apelaciono vijeće je jednoglasno odbilo.

Tači je prethodno tražio da bude pušten u jednu od dvije države, koje su sudu dale garancije, i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud.

Ta država je finansijer suda i članica NATO, precizirao je Tači u zahtjevu.

Po zvaničnim podacima, sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, finansijski podržavaju: Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD. Jedino Švajcarska nije članica NATO.

Tači je optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u pritvorima OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Zajedno s Tačijem, optuženi su i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su u pritvoru u Ševeningenu od novembra prošle godine.

Žalbe saoptuženih Veseljija, Seljimija i Krasnićija na produženje pritvora, apelaciono vijeće je ranije već odbilo.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužilaštvo je najavilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru iduće godine, a branioci traže da proces ne počne prije polovine 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније