Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 12. 2013. 13:08 >> 13:08

MINISTRI EU

Makedonija i dalje bez pregovora sa EU

Ministri inostranih poslova Evropske unije ne sugerišu početak pregovora o priključivanju sa Makedonijom, stoji u nacrtu zaključaka Evropskog savjeta usvojnom nakon debate vođene prošle sedmice, potvrdili su izvori Radija Slobodna Evropa.

Uzimajući u obzir prošlogodišnja događanja u makedonskom Parlamentu, ministri konstatuju duboku političku podijeljenost u toj državi, te ukazuju na nužnost konstruktivnije politike u nacionalnom interesu. Ponavljaju se i ocjene Evropskog savjeta iz juna 2008. godine u kojima se insistira na održavnju dobrosusjedskih odnosa. S tim u vezi se ponavlja nužnost usaglašenog i međusobno prihvatljivog rješavanja pitanja imena države, u okviru procesa koji se vodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Podvlači se da je riječ o pitanju od suštinskog značaja, na kome treba raditi do konačnog usaglašavanja. U smislu održavanja dobrosusjedskih odnosa, Savjet pozdravlja kontinuirane kontakte na visokom nivou između Makedonije I Bugarske, i nada se pretakanju ovih diskusija u konkretne akcije i rezultate.

Navodi se i da Skoplje mora obratiti posebnu pažnju na razvoj nezavisnog pravosuđa, pitanje borbe protiv korupcije i organizovnog krimnala i pitanje nezavisnih medija. Precizira se i da će se Savjet vratiti ovom pitanju u 2014. godini, kada će, prije svega, biti razmotreni iskoraci na normalizaciji odnosa Skoplja sa susjednim državama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније