Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 03. 2014. 09:00 >> 09:01
7

BIVŠI PREDSJEDNIK

Osam godina od smrti Miloševića

Na današnji dan, prije osam godine, u zatvorskoj ćeliji suda u Hagu preminuo je bivši predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

 

Milošević je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Pošto gradske i državne vlasti nijesu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri SPS-a da se on sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu. Sahrana je, poslije višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, obavljena u sumrak.

Sahrani, koja je obavljena bez vjerskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nijesu dobili dovoljne garancije za svoju bezbjednost. 

Sahrana bez vjerskog obreda

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003, a sin Marko je otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsjednika SR Jugoslavije. Oboje danas žive u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Sahrani Miloševića su prisustvovali najviši funkcioneri SPS-a, izuzev potonjeg predsjednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić, predsjednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark. 

Tijelo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s tijelom je bio izložen u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje. 

Zalet nakon Gazimestana

Kamen-međaš Miloševićeve karijere od kojeg je počela njegova, više od decenije duga neprikosnovena vladavina, jeste govor 28. juna 1989. na Gazimestanu, na Kosovu, na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. 

Ubrzo potom uslijedio je krvavi raspad SFRJ, prvo kratki slovenački rat, pa dva razorna u Hrvatskoj i BiH, i na kraju sukob na Kosovu i NATO bombardovanje SR Jugoslavije. 

Bio je neprikosnoveni lider SPS-a, dva puta predsjednik Srbije, a potom predsjednik SR Jugoslavije. 

Desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SRJ. 

Poraz...

Poslije pobjede DOS-a na tim izborima, 24. septembra 2000, ne želeći da prizna poraz, SPS i njen lider su izazvali postizbornu krizu koja je zaprijetila građanskim ratom u Srbiji. Kriza je okončana 5. oktobra poslije masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Uhapšen je 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina. 

U maju 1999, u toku NATO bombardovanja, Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, a dvije godine kasnije optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj. Krajem 2001. optužen je i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније