Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

29. 04. 2024. 12:22 >> 12:23
Čitaj mi:

Koncept totalne odbrane

Građani Srbije u slučaju rata funkcionišu bez države bar pet dana

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje pet dana funkcionišu bez podrške javnih institucija, predviđa Koncept totalne odbrane zemlje.

Kako je prenio portal "Balkanska bezbjednosna mreža", obezbjeđivanje zaliha hrane i drugih osnovnih životnih namirnica za najmanje pet dana smatra se obavezom pojedinaca u ratnim i vanrednom stanju radi obezbjeđenja uslova za život.

Ministarstvo odbrane izradiće propis koji će definisati individualne pripreme odnosno precizno će navesti šta bi to svaki građanin trebao da ima od zaliha hrane i ostalih potrebština za preživljavanje tokom pet i više dana neke pretpostavljene krize.

Pandemija KOVID-19, rat u Ukrajini i politička nestabilnost svijeta nametnuli su promjenu pristupa koji je dojuče bio usredsređen na procjenu da zemljama kao što je Srbija potreban sistem odbrane sa relativno malom profesionalnom oružanom silom.

Novi trend je masovna totalna odbrana u kojoj svoj dio zadataka ima svaki dio društva i svaki građanin pojedinačno i na to se odnosi obaveza samoodrživosti tokom pet i više dana, prenosi portal.

Prije građanskog rata 1991. jugoslovenski model odbrane zasnivao se na mehanizmu totalnog angažovanja svih ljudskih resursa i za to se provodila obuka. Taj sistem se održao po inerciji uz postepeni pad interesa države, ali civilna odbrane je imala svoj važan dio zadataka u proljeće 1999.

Interes za civilnu odbranu je kasnije ugašen i od 2006. nije bio u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Totalna odbrana je kao termin ponovo uvedena u strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti decembra 2019. dok je Koncept totalne odbrane definisan prošle godine, ali taj dokument se drži u tajnosti.

Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo sažetak osnova totalne odbrane koja je definisana kao zajedničke, sinhronizovane i hijerarhijski uređene mjere, složeni postupci i izvođenje aktivnosti borbenog i neborbenog karaktera. U ovkiru civilne odbrane jedan od prioriteta je da se obezbijede potrebe i odbrane i stanovništva.

Državne strukture, privredna društva i preduzetnici u ratnom i vanrednom stanju obavezni su da obezbijede redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, vodom, gorivom, strujom i drugim proizvodima i uslugama. U tom kontekstu od građana se traži da sami prežive neko vrijeme ako okolnosti nametnu takvu potrebu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније