Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Anadolija ]

29. 04. 2024. 13:01 >> 13:00
Čitaj mi:

OPOZICIJA U SLOVENIJI

Obustaviti referendume o dobrovoljnom prestanku života i korišćenju kanabisa

Opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS) i Nova Slovenija (NSi) podnijeće Ustavnom sudu Slovenije zahtjeve za preispitivanje i obustavu dva referenduma.

Naime, Državni zbor (parlament) Slovenije je odlučio da će se istovremeno s evropskim izborima održati i savjetodavni referendumi.

SDS i NSi podnijeće zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetodavnom referendumu o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života i korišćenju kanabisa, s prijedlogom za privremenu suspenziju do konačne odluke. To bi moglo uticati na datum njihovog raspisivanja.

Nakon što je Zakon o raspisivanju savjetodavnog referenduma o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života i korišćenju kanabisa potvrdio Državni sabor, zajedno s Zakonom o raspisivanju savjetodavnog referenduma o uvođenju preferencijalnog glasanja na parlamentarnim izborima, objavljeni su u Narodnim novinama.

Opozicione SDS i NSi već su dan nakon odluke DZ-a najavile da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ujedno, iz SDS-a su najavili i da će, uz prijedlog za privremenu suspenziju, podnijeti i prijedlog da Ustavni sud prioritetno razmotri taj zahtjev.

Referendum o zakonskom uređenju prava na pomoć pri dobrovoljnom prestanku života, smatraju obje opozicione stranke, protivan je članu 17. Ustava koji kaže da je ljudski život nepovrediv.

U slučaju referenduma o upotrebi kanabisa, ukazano je na proceduralne nepravilnosti jer su u parlamentarnoj proceduri iz jednog proizašla dva sadržajno različita pitanja koja bi, smatra opozicija, trebala biti tema dva referenduma.

Državni zbor je ranije odlučio da će se sva tri savjetodavna referenduma održati 9. juna, istovremeno s izborima za Evropski parlament. Rokovi za referendumski rad počinju teći 6. maja.

Na datum raspisivanja mogla bi uticati moguća ocjena ustavnosti koju je zatražila opozicija.

Šef Kluba poslanika Pokreta Sloboda u Državnom zboru Borut Sajovic odluku opozicije popratio je ocjenom da se radi o legitimnom pravu, dok je i šef Kluba poslanika Ljevice Matej Tašner Vatovec takve zahtjeve prepoznao kao pritisak na Ustavni sud.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније