Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

29. 04. 2024. 13:24 >> 13:23
Čitaj mi:

HRVATSKA

Utvrđen konačan rezultat izbora, traju pregovori o parlamentarnoj većini

Državna izborna komisija (DIP) Hrvatske utvrdila je konačan rezultat parlamentranih izbora održanih 17. aprila, što znači da sjutra počinje rok od 20 dana za održavanje prve sjednice Sabora.

Prvu sednicu saziva predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, a za konstituisanje Sabora je poreban izbor njegovog predsjednika, za šta je potrebna podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika. Toliko je potrebno i za fomiranje vlade.

Konačni rezultat izbora je potvrdio da nijedna stranka nema dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Relativni pobjednik izbora je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa 61 mandatom, od kojih su tri iz dijaspore. Drugoplasirana je koalicija lijevog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) s 42 mandata, a trećeplasirani desničarski Domovinski pokret s 14 mandata.

Slijede desni Most s 11 mandata i zeleno-lijeva stranka Možemo s deset mandata.

Po dva mandata imaju regionalne stranke - Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever, a jedan mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina, od čega Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) ima tri.

Poslanici manjina najavili su prošle sedmice da će podržati kandidata HDZ Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora, čime su se svrstali uz HDZ.

Pregovore o formiranju parlamentarne većine vode i HDZ I SDP, a ocjenjuje se da HDZ ima veće šanse iako je na stolu više kombinacija pa i novi izbori.

HDZ je prošle sedmice pregovarala s desničarskim Domovinskim pokretom (DP) koji je osvojio 14 mandata, ali je jedan budući poslanik najavio da neće koaliciju s HDZ. Iz DP su više puta poručili da neće u vladu sa SDSS, strankom koja je dosad bila dio vlade premijera Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ.

Za danas su najavljeni razgovori DP s HDZ, ali i sa SDP, koja je pozvala sve stranke na okupljanje protiv HDZ u antikorupcijsku koaliciju u parlamentu.

Stranka Možemo ranije je predložila da sve opozicione stranke podrže manjinsku vladu SDP ističući da oni neće u vladu u kojoj bi bile desne stranke.

DP i Most su takođe rekle da neće sa strankom Možemo, ali ni sa SDSS.

Most se pritom izjasnio da neće s HDZ, ali se poslanica iz stranke Suverenisti izabrana na listi Mosta, Vesna Vučemilović proteklog vikenda izjasnila da neće podržati SDP i Možemo.

Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever odlučile su da će podržati SDP, a Fokus da neće podržati HDZ.

Ustavni sud Hrvatske je ranije objavio da aktuelni predsjednik i premijerski kandidat Zoran Milanović ne može da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku.

SDP je potom odustao od Milanovića kao mandatara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније