Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R.

04. 05. 2024. 14:04 >> 14:02
14
Čitaj mi:

Fajnenšel tajms piše

"Dva člana Vlade Srbije pod sankcijama SAD - Vučićeva politika balansiranja"

Dvojica koja su pod sankcijama SAD zbog bliskih veza s Rusijom, izabrana su ove nedjelje za članove Vlade Srbije što je prkosan stav predsjednika Aleksandra Vučića prema Zapadu dok se priprema da dočeka predsjednika Kine Sija Đinpinga, piše britanski list Fajnenšel tajms (The Financial Times - FT).

Skupština Srbije je u četvrtak izabrala novu vladu u kojoj je potpredsjednik Aleksandar Vulina, a Nenada Popović ministar bez portfelja. Obojica podliježu zabrani putovanja i zamrzavanju imovine u SAD zbog svojih veza s vlašću predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Stejt department je saopštio da je "razočaran" jer su dvojica pod sankcijama u Vladi, a Vučić je uzvratio rekavši da je Vlada rezultat demokratskih izbora i da SAD nemaju pravo da kažu ko treba da budu njeni članovi.

Povodom izbora Vlade nekoliko dana prije posjete predsjednika Kine Srbiji u okviru njegovog prvog putovanja po Evropi od pandemije koronavirusa, Helena Ivanov, saradnica u Društvu Henri Džekson, istraživačkom centru u Londonu, rekla je da je to "nastavak Vučićeve politike balansiranja koju vodi otkako je Rusija napala Ukrajinu".

Postavljanje dvojice političara u Vladu se može posmatrati i kao način da Vučić ublaži uticaj "dva predstojeća diplomatska gubitka": prijema Kosova u Savjet Evrope i rezolucija UN o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, naveo je list.

FT je podsjetio da je Vučić 1995. godine, kada se dogodio masakr u Srebrenici, bio poslanik krajnje desnice, brzo se uzdižući kroz političke redove. Tri godine kasnije postao je "propagandni ministar" predsjednika Slobodana Miloševića. Tu funkciju je imao tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. koje je učvrstilo antiamerički stav u Srbiji.

Vulin, ljevičarski političar na visokim državnim funkcijama i od dolaska Vučića na vlast prije jedne decenije bio je jedan od najpovjerljivijih saveznika predsednika, rekla je Helen Ivanov.

"Vulin može biti prednost na domaćem planu, pokazujući sliku nezavisnosti: da niko ne može da kontroliše Srbiju. To je balans između Istoka i Zapada, a i između strane i domaće javnosti", smatra ona.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније