Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

08. 05. 2024. 11:50 >> 11:48
Čitaj mi:

SJEVERNA MAKEDONIJA

Izlaznost manja nego na prethodnim izborima

Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji danas do 9.00 sati, bila je 4,17 odsto, a na parlamenentarnim 4,45 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Predsjednik te komisije Aleksandar Daštevski je na konferenciji za novinare rekao da je u poređenju s prvim krugom izlaznost na predsjedničkim slična, a u poređenju sa drugim krugom 2019. manja za 1,99, a na parlamentarnim u poređenju sa 2020. godinom za 0,74 odsto.

Na pitanje da li ima bojkota predsjedničkih izbora, Daštevski je rekao da, po onome što vidi iz podataka, bojkota apsolutno nema, jer je isti broj građana glasao i na jednim i na drugim izborima.

Predsjednik DIK je, na prvoj današnjoj konferenciji za novinare, rekao da se glasa na 3.480 biračkih mjesta i da pravo glasa na predsjedničkim izborima ima 1.814.317 birača, a na parlamentarnim 1.815.350.

U drugom krugu predsjedničkih izbora za mjesto šefa države bore se kandidati opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, predsjednik Sjeverne Makedonje, Stevo Pendarovski.

Da bi Sjeverna Makedonija dobila predsjednika izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima takmiči se 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predali liste u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalicija SDSM "Za evropsku budućnost", VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", najveće albanske partije DUI "Evropski front", albanske opozicije "Vrijedi" i partije Grom "Hrabro za Makedoniju", kao partija "Ljevica", "Znam - Za našu Makedoniju" i "Rodina Makedonija".

Za parlamentarne izbore i drugi krug predsjedničkih izbora akreditovano je ukupno 1.999 posmatrača, prevodilaca i stranih novinara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније