Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ RTS/N1 ]

10. 05. 2024. 20:50 >> 20:53
Čitaj mi:

prethodna tek suzbijena

U Srbiji ponovo buknula afrička kuga

Posljednja epidemija afričke kuge u Srbiji trajala je pola godine i tek što je suzbijena, pojavila se ponovo, piše RTS.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, sada je ima u Šidu, Smederevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Grockoj, Kraljevu. Na farmama na kojima se pojave zaražene svinje, mora odmah da se izvrši eutanazija, da se uklone svi leševi i da se proglasi zaraženi i ugroženi krug. Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije (PKS) kaže da je bezbjedno kupovati svinjsko meso u radnjama i mesarama jer su, ističe, procedure za afričku kugu stroge, kao i za kontrolu mesa.

Budimović kaže da se meso kontrolište i da građani treba da se osjećaju bezbjedno kada kupuju meso u radnjama i mesarama. Ističe da se afrička kuga, kada jednom uđe u neku oblast, teško iskorjenjava.

„To nam govori činjenica da je od 2007. kad je iz Afrike došla u Gruziju, još uvijek u Evropi i proširila se na cio svijet. Imamo je i u Kini, u Rusiji“, rekao je Budimović u Beogradskoj hronici.

Napominje da od afričke kuge obolijevaju samo svinje, ali da se bolest lako širi.

„Izazivač je DNK virus, koji je vrlo otporan u spoljnoj sredini i to je jedna od specifičnosti ove bolesti. Izdržava dosta dobro nisku temperaturu, tako da u svežem mesu na nekih minus 18 do 20 stepeni može i hiljadu dana da obituje, odnosno da preživi. Jedino ga uništava temperatura od nekih 70 stepeni, znači termički obrađeno meso, i to je najbezbjednije da bi se konzumiralo“, kaže Budimović.

Jedan od uzroka bolesti su nehigijenski obori
„To znači da se ne čisti ono što ostane od hrane, što životinja izluči, feces, urin, blato, neuređeni u smislu da nema betona da može da se pere, očisti itd. Međutim, vrlo je bitno da se vodi računa i o proceduri ulaska i izlaska za objekte gdje su životinje, pogotovo veće farme, gdje moraju da postoje dezobarijere, da budu ograđane žicom od glodara i drugih životinja“, rekao je Budimović.

Ističe i da bolest može da se prenosi putem hrane.

„Ako imamo meso u kojem je virus prisutan, naprave se kobasice, daju se komšijama – tako je obično u vrijeme svinjokolja… Jednostavno, i na taj način može da se prenese, ali i opremom, obućom, odećom, glodarima, muvama, krpeljima i to je ta specifičnost zbog čega se ponovo pojavilo. Bolest je bila tu, samo je sad na nekom kraju države buknula iz tih razloga“, navodi Budimović.

Farmeri su dužni da obavijeste veterinare ukoliko im se razbole životinje. Prvi simptomi su, kaže, neveselost, neuzimanje hrane, teško ustajanje, krvarenje po koži. Za bolesne životinje koje se eutanaziraju predviđena je nadoknada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније