Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 08. 2014. 20:52 >> 20:51

TEŠKI IZAZOVI

Pahor predložio Cerara za premijera

Slovenački predsjednik Borut Pahor predložio je za premijera stručnjaka za pravo Mira Cerara. Buduća vlada i parlament pred velikim izazovom, poručio je Cerar.

Predsjednik Stranke Miro Cerar (SMC), koja je na izborima 13. jula osvojila najviše glasova i mjesta u novom parlamentu, zahvalio je Borutu Pahoru na ukazanom povjerenju, kao i biračima, naglasivši da je svjestan teških zadataka koji su pred njim. 

 

 

Što se tiče formiranja vlade, Cerar je dodao da će učiniti sve da ona bude kompetentna i dovoljno stabilna i s kadrovima koji će osigurati da se zahtjevni zadaci i ispune.

"Zadatak buduće vlade nije samo osigurati finansijsku konsolidaciju, ekonomski razvoj, socijalnu državu, adekvatne obrazovne, naučne i druge sisteme. Cilj vlade i zajednički cilj svih mora biti i to da se zajedno uzdignemo u našim vrijednostima. Svi moramo djelovati tako da se u Sloveniji opet uspostavi društvo gdje je čovjek čovjeku čovjek", rekao je Cerar na svečanosti u  Predsjedničkoj palati u Ljubljani.

Da bi postao novi premijer Slovenije potrebna mu je natpolovična većina od najmanje 46 glasova u 90-članom parlamentu čiji je predsjednik Milan Brglez najavio da će vanredna sjednica s glasanjem o mandataru biti održana u ponedjeljak.

Nakon što kandidatura Cerara bude potvrđena u parlamentu, on će imati 15 dana da predloži sastav svog kabineta, što takođe treba da odobri parlament.

Očekuje se da će do kraja sedmice biti parafiran i koalicioni dogovor stranaka koje će učestvovati u budućoj vladi Cerara koji nastavlja završne razgovore o formiranju koalicije.

Dogovor da uđu u buduću vladu Cerar je već postigao s Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Cerarova vlada bi, prema trenutnim planovima, imala 16 ministarstava i u parlamentu bi mogla biti izabrana sredinom septembra, nakon čega bi položila zakletvu.

Prijevremeni izbori održani su nakon što je s položaja prije isteka redovnog mandata odstupila dosadašnja premijerka Alenka Bratušek.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније