Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 03. 2015. 18:47 >> 18:43

DODIK SMATRA

BiH može da preživi kao unija tri republike

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) vidi kao pravo Hrvata u BiH da iskažu svoj stav, kao što je njegov stav afirmacija Republike Srpske do njene samostalnosti.

On tvrdi da Bosna i Hercegovina može da preživi "jedino kao konfederalna unija triju država, odnosno republika u okviru BiH".

"Ako to BiH nije, onda mi moramo da 'ganjamo' svoj put u samostalnost", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je BiH "potpuno neuspješna zemlja i da RS ima svoje pravo na afirmaciju prava na samoopredjeljenje, koje treba razvijati što više".

"To je naša početna pozicija, kao što i Hrvati imaju pravo da definišu svoje političke pozicije i nisam uopšte uznemiren zbog toga", naveo je predsjednik RS.

Izražavajući čuđenje što je Deklaracija HNS, krovne organizacije hrvatskih političkih stranaka u BiH, izazvala reagovanja u RS i što je postala medijska tema u tom entitetu BiH, Dodik je kazao da nije ni pročitao Deklaraciju HNS.

On, međutim, tvrdi da u Deklaraciji HNS ima stvari koje su "apsolutno" prihvatljive, prije svega dio u kojem se govori o neuspješnom funkcionisanju BiH i potrebi donošenja novog Izbornog zakona.

"Ono što ne ide u prilog nama, mi odbacujemo", rekao je Dodik, isključivši mogućnost da RS teritorijalno gubi bilo kakvu kompetenciju.

HNS je prije nekoliko dana usvojio Deklaraciju kojom se, između ostalog, traži teritorijalna reorganizacija BiH, uspostavljanje četiri federalne jedinice, ali otvara i mogućnost održavanja nove međunarodne konferencije o BiH.

Govoreći o mogućnosti stvaranja trećeg entiteta u BiH, Dodik je ocijenio da je to problem koji treba međusobno da riješe Bošnjaci i Hrvati.

Što se tiče izgradnje trećeg entiteta u Federaciji BiH, to smatram kao problem između Hrvata i Bošnjaka, jer oni su 1994. gradili nekakvo zajedništvo i očigledno je da nijesu uspjeli i da to nije dalo adekvatno rješenje", precizirao je on.

Prema njegovim riječima, RS želi da zadrži sva prava koja ima u Dejtonskom sporazumu i da joj ta prava niko ne može oduzeti.

Dodik se danas u Banjaluci sastao sa poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS, članovima Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, koje je predvodio haški osuđenik Momccilo Krajišnik.

Na sastanku je zaključeno da je u RS "neophodno graditi apsolutno jedinstvo", te da na "principijelnim nacionalnim i državnim pitanjima ne smije biti nikakih razlika".

Najavljeno je da bi u narednom periodu trebalo da, u okviru Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, bude održana debata u kojoj bi učestvovali svi relevantni nosioci vlasti i političkog života.

Dodik je najavio da će do kraja ovog mjeseca toj asocijaciji biti priznat status organizacije od javnog interesa.


(Tekst i foto: Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније