Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 05. 2015. 22:54 >> 22:46

ZAGREB

Policijska intervencija na protestu veterana

Interventna policija počela je večeras sa akcijom uklanjanja ratnih veterana koji protestuju na Markovu trgu u Zagrebu. Jedan dio veterana nalazio se ispred crkve, a drugi unutar nje, no s početkom akcije svi su se protestanti povukli u crkvu. Policija je krenula u crkvu, čuli su se povici, ali se policija ubrzo povukla. Pregovori traju i čekaju se nove odluke policijskog vrha.

Veterani traže razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, a već mjesecima su protestovali ispred Ministarstva branitelja. Oni traže donošenje ustavnog braniteljskog zakona.  

Zakonski rok za okupljanje pred najvažnijim hrvatskim institucijama, Saborom i Vladom, istekao je u 22 sata, ali veterani protestanti ne odlaze sa Markovog trga. 

Interventna policija je u nekoliko navrata upozorila veterane da se sklone s Markovog trga, a od novinara tražila da se sklone iza kordona policije kako bi njihovi pripadnici mogli da obavljaju svoj posao.

Veterani pjevaju domoljubne pjesme i pružaju otpor interventnoj policiji.

Na Trg je stiglo policijsko vozilo s kamerom od 360 stepeni koja snima sva događanja, a koristi se često u slučajevima nereda i utakmica. 

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, izjavio je ranije danas da veterani, koji su na Markovom trgu podigli suncobrane, tražeći razgovor s premijerom, mogu tamo ostati do 22 sata i najavio da će veterani dobiti prekršajne kazne jer nisu prijavili okupljanje.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Peđa Grbin, rekao je na konferenciji za novinare da "iza današnjeg protesta stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ''.

"Svako ima pravo da protestuje na Markovom trgu. To je ova Vlada uvela. Međutim, moraju se poštovati hrvatski zakoni. Toplo se nadam da će protestanti poštovati hrvatske zakone i da će se mirno razići nakon 22 sata", rekao je Grbin.

Iz HDZ-a su odgovorili saopštenjem u kojem se navodi da ''SDP za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge''.

''Njihova nespremnost da otvore dijalog i poznata Milanovićeva parola 'mi ili oni', naše društvo gura u atmosferu obračuna'', navode iz HDZ-a.

Otkako su branitelji u Savskoj ulici, više puta smo se oglašavali o tome da podržavamo legitimne braniteljske zahtjeve, da podstičemo na dijalog, ali da iza tih protesta ne stojimo'', saopšteno je iz HDZ-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније