Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

30. 05. 2015. 18:58 >> 19:57
7

SABOR SPC

"Raspravljali i o diskriminaciji u CG"

Sabor Srpske pravoslavne srkve (SPC) odlučio je da prihvati dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, povodom namjere Rimokatoličke Crkve da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vrijeme Drugog svjetskog rata i zvaničnog vikara oružanih snaga takozvane nezavisne države Hrvatske, objavljeno je na sajtu SPC. Raspravljalo se i o nepravdama i diskriminaciji u zemljama SFRJ, među kojima je i Crna Gora.

Kako je navedeno, razgovaraće se o Stepinčevoj ulozi u tom periodu, i to u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. vijeku.

Za predsjednika stalne saborske Komisije za dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a za predsjednika Odbora za Jasenovac episkop slavonski Jovan, dok je za pitanja izučavanja jasenovačkih logora smrti u Gradini, na bosanskoj strani, i dalje nadležan episkop banjalučki Jefrem.

Posebna pažnja Sabora bila je posvećena nevoljama SPC i srpskog naroda na Kosovu uz apel da se prognanima i raseljenima omogući povratak i opstanak u toj pokrajini.

"Sa jednakom brigom i odgovornošću sagledane su, takođe, teškoće i iskušenja sa kojima se Crkva i srpski narod susreću u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugdje usljed pritisaka, nepravdi i diskriminacije, kao i u samoj Srbiji usljed povremenih nekanonskih upada klirika susjednih pomjesnih Crkava na područje naših eparhija u Istočnoj Srbiji", saopšteno je iz SPC.

Sabor je pažnju posvetio i krizi braka i porodice, čiji vrhunac je sve veći broj abortusa, razvoda, porodičnog nasilja i drugih pojava koje razaraju brak i porodicu, a izražena je velika zabrinutost zbog iseljavanja, "odliva mozgova", opšte nebrige za mlade, za selo, za socijalno ugrožene.

Razmatrano je i pitanje vjerske službe u Vojsci Srbije i predložene mjere za njeno poboljšanje, a načelno je odlučeno da se razmotri mogućnost djelovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama Evropske unije.

Na Saboru su donijete odluke o daljem toku radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save na Vračaru, posebno o programu izrade mozaika i freskopisanju u najtješnjoj saradnji sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom i nadležnim organima Rusije.

Sabor je tokom protekle dije sedmice razriješio episkopa kanadskog Georgija i mileševskog Filareta.

Za novog člana Sinoda izabran je episkop bački Irinej.

Redovno zasijedanje Sabora SPC održano je od 14. do 29. maja u Patrijaršiji u Beogradu. U radu Sabora učestvovali su svi eparhijski arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve osim mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Po prvi put poslije zasijedanja 2011. na Saboru je bio i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, koji je prije nekoliko mjeseci, zauzimanjem patrijarha moskovskog Kirila, oslobođen iz skopskog zatvora Idrizovo.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније