Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 06. 2015. 18:56 >> 18:48
2

ZLOČINI NDH

Dan sjećanja i kontra - skup u Jadovnu

Komemoracijom kod spomenika u Jadovnu obilježen je Dan sjećanja na ustaški logor u kojem je 1941. ubijeno više desetina hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

Uoči komemorativnog skupa "Dan sjećanja na Jadovno", nedaleko od tog mjesta već treću godinu okupili su se, na kontra-skupu, predstavnici nekoliko hrvatskih udruženja veterana iz posljednjeg rata, s porukom da su brojke žrtava o kojima se govori na komemorativnom skupu, "istorijski falsifikat".

Oni su pokušali da blokiraju prolaz do mjesta komemoracije, ali ih je policija brzo uklonila s puta. 

Nosili su transparent "Pijetet žrtvama - Da, Četničko-komunističkom antifašizmu - Ne!", prenijela je agencija Hina. 

Skup kod Šaranove jame, najpoznatijeg stratišta tog logorskog kompleksa, organizovali su Srpsko narodno vijeće (SNV), Koordinacija jevrejskih opština, Eparhija gornjo-karlovačka SPC i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. 

Komemoraciji je prisustvovao i ministar rada Srbije Aleksandar Vulin, saopštio je SNV. 

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac rekao je na komemoraciji da je prije 74 godine u Jadovnu počelo ostvarivanje programa genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, i zločina prema komunistima. 

"Danas sve više čujemo glasove koji negiraju, omalovažavaju i prećutkju ovaj zločin", upozorio je Pupovac i dodao da se "u današnje vrijeme više poštuju žrtvine žrtve, nego žrtve same", prenijo je u saopštenju SNV. 

Ministar kulture Hrvatske Borislav Šipuš je ukazao da je logor Jadovno jedno od najtragičnijih mjesta hrvatske moderne istorije. 

"Ovo mjesto je tragično po sve, ali i nas Hrvate, po ono što mislimo o sebi, i to ne zato što smo ovdje trpjeli zlo, nego zato što ga je ovdje neko činio u naše ime. Ovo je mesto gdje nikakav revizionizam nije moguć, jer su činjenice suviše neumoljive", naglasio je Šipuš. 

Ministar rada Srbije, Aleksandar Vulin osvrnuo se na kontra-skup, rekavši da bi na mjestu logora Jadovno trebalo ćutati, ali da je dolazeći na komemoraciju vidio "one koji vrište što jame nijesu dovoljno pune". 

"Sedamdeset i četiri godine su izgleda preduge da bi se pamtila istina, ali ipak prekratke da bi se od dželata napravila žrtva i od žrtve dželat. Mir treba živima, a ne mrtvima jer se ne mogu pomiriti dželati i žrtve. Ne može isti vijenac na Blajburg i u Jasenovac", rekao je Vulin. 

Logor Jadovno osnovale su vlasti tzv. Nezavisne Države Hrvatske, na planini Velebit, u Lici. Logor je postojao od aprila do avgusta 1941. Godine, kada je zatvoren na zahtjev italijanske vojske. U njemu je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja, ali i protivnika ustaškog režima. 

Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag, u istoriografiji poznatiji kao Jadovno, uz Jasenovački koncentracioni logor bio je najveće stratište za vrijeme NDH. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније