Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

07. 07. 2015. 10:30 >> 10:35
10

SAMO BRITANSKA

Bez ruske rezolucije o Srebrenici

Potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Rusija nije pustila svoj prijedlog rezolucije o BiH.

Tako da će se večeras u Savjetu bezbjednosti UN glasati samo o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici. Dačić je za TV N1 rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata i da će nakon toga sve biti poznato.

Kada je riječ o ruskom vetu, Dačić je objasnio da je Srbija iznijela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podjela. 

"Predsjednik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsjednik je postupio ispravno, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostpostavke o vetu", rekao je Dačić. 

On je dodao da vjeruje da će članice Savjeta bezbjednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podjelama. 

"Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo", smatra Dačić. 

Kako je istakao Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje sa BiH. 

"I sa Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatovali da su nezgodni ovakvi datumi jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju", rekao je Dačić. 

Srbija i srpski narod, istorijski gledano, nijesu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinitelji genocida, izjavio je Dačić ocijenivši da će na osnovu britanske rezolucije, kada je o političkim posljedicama riječ, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske. 

"Zato je važan pristup, prvo moramo da se uravnoteženo govori o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se mijenjaju, ali RS je istorijska tvorevina Dejtonskog sporazuma", ukazao je Dačić. 


Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније