Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

31. 07. 2015. 14:57 >> 14:47
3

U SRBIJI

Naprednjacima 50% podrške

Istraživanje agencije Faktor Plus tokom ovog mjeseca pokazalo je da od 49 posto ispitanika sa teritorije Srbije bez Kosova, koji su politički opredijeljeni, više od polovine bi (njih 50,7%), ako bi se izbori održavali sjutra, glasalo za vladajuću Srpsku naprednu stranku, koju predvodi premijer Aleksandar Vučić. On je ujedno i najpopularniji političar.

 

Drugo mjesto zauzima Socijalistička partija Srbije (SPS), posmatrana samostalno, sa 9,2 posto birača, dok je na trećem mjestu Demokratska stranka (DS) sa 7,1 posto, koja je stabilizovala svoj rejting u odnosu na prethodne mjesece.

Stranka koja bi samostalno prešla cenzus jeste i Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja sa 5,8 posto, dok bi manjine zbirno osvojile četiri odsto, a nešto malo ispod cenzusa bio bi i SDPS Rasima Ljajića.

"Ako gledate ovaj rejting, vidjećete da stranke vlasti u ovom trenutku kod politički opredijeljenih građana imaju podršku, da vlast ima jednu vrstu legitimacije za poteze koje čini, bez obzira da li su ti potezi politički popularni ili ne, bez obzira da li su oni već dali rezultate ili nisu dali rezultate ili se rezultati očekuju. Ono što je situacija u Srbiji u ovom trenutku jeste da se većinom politički opredijeljeni birači vezuju za vlast“, rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji je ocijenio da je to jednim dijelom zbog krize opozicije i povjerenja u njene lidere.

Za razliku od premijera Vučića, negativan odnos podrške ispitanika zabilježen je kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića (31 za i 47 posto ne odobrava ono što on radi) te kod ministra spoljnih poslova Ivice Dačića (32 za i 40 posto protiv), ministarke Zorane Mihajlović, Aleksandra Antića, predsjednika DS-a Bojana Pajtića, predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja, kao i kod Borisa Tadića.

Navodeći da je jedna od tema koja zaopkuplja javnost u Srbiji politika pomirenja u regionu te da je ona vezana za dva događaja, odlazak premijera Vučića u Srebrenicu i posjetu članova Predsjedništva BiH u Beograd, Stanković je rekao da generalno gledano stav je takav da "gotovo tri četvrtine građana Srbije ima vrednosni stav koji je pozitivan kada je riječ o pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније