Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 07. 2015. 19:04 >> 19:15
2

PIRANSKI ZALIV

Arbitraža: Hrvatski sudija podnio ostavku

Deset dana od izbijanja skandala u Arbitražnom sudu, kada je Zagreb pokrenuo postupak izlaska iz arbitraže, ostavku je podnio i hrvatski sudija Budislav Vukas.

On tvrdi da je postojala namjera da se Hrvatskoj oduzme dio teritorijalnog mora čemu se on navodno protivio.

U pisanoj ostavci, Vukas kaže da se povlači pošto je njegova država, koja ga je imenovala, odlučila da se povuče iz arbitražnog spora sa Slovenijom u Piranskom zalivu, prenijeli su hrvatski mediji.

Vukas je na HRT-u rekao da ga čudi slovenačko imenovanje novog sudije Francuza, koji je pritom predsjednik Međunarodnog suda pravde. 

Smatra neprikladnim da u sudu od pet sudija budu dva Francuza. 

Prema njegovim riječima, postupak u Arbitražnom sudu je trajao, a odluka se očekivala krajem godine, te je, kaže, mislio da će moći da doprinese njenom donošenju. 

Vukas, kako je prenio portal Index.hr, smatra da sud više nema legitimitet za dalji rad, ali je ukazao da je odustajanje od postupka po međunarodnom pravu vrlo komplikovano. 

Predviđa se, naime, da će prekidanje arbitražnog spora dosta dugo trajati.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније