Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ M.L.B. ]

10. 02. 2022. 20:04   >>  11. 02. 2022. 13:31 19

BULATOVIĆ

"Abazović nam je kazao da Đukanović odlazi"

Poslanik DPS-a Duško Marković poručio je da je Crnoj Gori pod hitno potrebna nova vlada. Kaže i da je njegov stav da ta prelazna vlada ne bi trebalo da se bavi pitanjima kao što su popis, Temeljni ugovor, Open Balkan... Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović saopštio je u emisiji Argumenti na TVCG, da je lider GP URA Dritan Abazović, Frontu saopštio da će se Milo Đukanović povući sa mjesta predsjednika partije, a da će DPS podržati manjinsku vladu.

Bulatović kaže da je potrebno u novim uslovima obnoviti postojeću većinu.

“Nama je Dritan Abazović rekao sljedeće: DPS će nas podržati, veoma brzo će Milo Đukanović da napusti poziciju predsjednika DPS-a, neće se kandidovati na predsjedničkim izborima”, naveo je Bulatović.

On je kazao kako ne može da vjeruje da DPS pristaje na to da im neko kaže da im predsjednik odlazi.

Marković je odgovorio da takve informacije prvi put čuje.

“Nije DPS išao kod GP URA, ni kod SNP-a niti kod bilo koje druge vladajuće partije da se sruši ova vlada nego se od DPS-a tražila podrška da se ova vlada sruši i DPS je srušio”, poručio je Marković.

 Bulatović je kazao da izbore ne može da priprema ni vlada Zdravka Krivokapića, ni vlada Dritana Abzovićeva, a kako je dodao, posebno ne manjinska vlada koju podržava DPS.

Bulatović je poručio i da će tražiti istovremeno vanredne parlamentarne i predsjedničke izbore.

"Pa ćemo mi da vidimo hoće li se kandidovati ili neće... Ja ne želim da meni Abazović kaže neće se on (Đukanović) kandidovati", naveo je Bulatović.

On je saopštio i kako postoji ideja da se produži mandat gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću i da se sve završi u aprilu naredne godine.

Marković je odgovorio da se bez izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika u to ne može ući. 

Marković: Temeljnim ugovorom i popisom da se bavi snažna vlada; Bulatović: To je prevara 

Bulatović je pitao Markovića da li je DPS već vodio razgovore o formiranju manjinske Vlade.

Marković je odgovorio da nam pod hitno treba nova vlada. “Politička kriza je ozbiljna i teška”, naveo je Marković.

On kaže da mu je najbližio naziv te buduće vlade, “privremena vlada” koja, kako dodaje, mora pod hitno da stabilzuje intitucije odblokira put ka EU i izvrši ekonomsku sanaciju.

“Vlada toga karaktera ne može u svojoj agendi imati teška strateška pitanja, a ona se tiču i Open Balkana, temeljnog ugovora, popisa... Ta pitanja mora da rješava snažna politička vlada”, poručio je Marković.

Navodi da je od DF-a više puta čuo poruke da nikada i nikako neće sa DPS-om.

“DPS nikada nije rekao, ni u jednom trenutku, tako rigidnu formulaciju, jer uz DF stoje ne samo političari već i birači. Mi moramo taj dijalog jednom početi”, poručio je Marković.

Bulatović je kazao da Markovićeva izjava da buduća vlada ne treba da se bavi pitanjima Open Balkana, temeljnog ugovora, popisa, govori da neko vara građane.

“To znači da neko ko to govori vara građane Crne Gore da bi prevario izbornu volju od građana”, naveo je Bulatović. Marković je odgovorio da je on iznio svoj lični stav.

Bulatović: Đukanović bi da dođe do vlasti; Marković: Treba nam ozbiljna vlada

Bulatović je ponovio da DF ne želi sa DPS-om u Vladu, jer su se kako kaže, protiv njih borili.

“Mi u ovom trenutku imamo očiglednu činjenicu, da je predsjednik DPS-a i predsjednik države Milo Đukanović u dužem vremenskom periodu, očigledno, imao određene kontakte sa određenim faktorima unutar parlamentarne većine i ostvario je onaj cilj koji je žalio”, kazao je Bulatović u emisiji Argumenti na TVCG.

Navodi da su na jedan “čudan i brzoplet način”, nakon novogodišnjih praznika, uz kako dodaje, pomoć GP URA, srušeni Vlada i predsjednik parlamenta.  

“U tom kontekstu ću ja da govorim o toj činjenici da je Milo Đukanović imao uticaj na pokušaj prekomponovanja izborne volje u Crnoj Gori”, kazao je Bulatović.

Bulatović kaže da Đukanović i DPS nijesu konstruktivna opozicija.

“On je ono što je uvijek bio i pokušava da iz manjine, dođe do većine i da dođe do vlasti”, naveo je Bulatović.

On je naveo da je logično da se nova vlada formira u okviru parlamentarne većine ili da se ide na izbore. 

"Za nas ne postoji nikakva manjinska vlada koju će poržati DPS", poručio je Bulatović.

Marković: Crnoj Gori nije potrebna nikakva eksperimentalna vlada

Marković je kazao da je Crna Gora u vrijeme nove vlasti živi u političkom eksperimentu u kojem su, kako kaže, država i institucije srozani. On navodi da je DPS i ranije i sada nezaobilazan politički faktor.

Dva su, kaže, razloga zbog kojih neko danas ne želi DPS u vlasti ili direktno u Vladi.

“Jedan je politički, kod onih koji su u situaciji da predlažu i kreiraju novu vladu - da je DSP bio na vlasti 30 godina i da je sada potrebno dati priliku novim akterima. Drugi razlog predstavlja suštinu, a to je što programski ciljevi postojeće većine i prethodne Vlade su apsolutno suprotni programskim ciljevima DPS-a”, kazao je Marković.

Marković kaže da Crnoj Gori nije potrebna nikakva eksperimentalna vlada koja će nas, kako kaže, držati zarobljene. On kaže da nam je potrebna stručna, odgovorna, ozbiljna vlada, patriotska Vlada, koja će hitno raditi u interesu države i njenih građana.

"Zbog toga je DSP spreman da podrži Vladu sa tim potencijalima i takvim opredjeljenjima. Mi očekujemo predlog Vlade i budućeg mandatara na tom konceptu, ako taj koncept bude na stolu, DPS je spremna da ga podrži kao najjača opoziciona stranka, vjerujem u savezu sa drugim opozicionim strankama kako bi radili u javnom intresu i na opšte dobro građama”, kazao je Marković.  

Bulatović je rekao da kao jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik SNP-a vjeruje da rukovodstvo i Glavni odbor te stranke neće podržati nijednu vladu koju će glasati i DPS. 

"Ne vjerujem da se to može dogoditi", kazao je Bulatović. 

On je rekao da DPS očito želi da podrži manjinsku vladu, a ne da bude u njoj, da bi izbjegla da njeni funkcioneri budu procesuirani. 

"To je njihov cilj", ukazao je Bulatović. 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније