Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

31. 08. 2015. 08:57 >> 08:46

PRELOMNA TAČKA SUKOBA

Slijede ključne borbe u Jemenu

Zaraćene strane u Jemenu se spremaju za ključnu bitku u centralnoj pokrajini Marib, gdje bi provladinim snagama pobjeda omogućila da brzo uđu usred sjevernog Jemena.

Taj dio države je pod kontrolom šiitskih pobunjenika.

Zvaničnici s obje strane su rekli da je sada, poslije višemjesečnih borbi i vazduhoplovnih napada u kojima je, kako kažu UN, poginulo 2.000 civila, težište na Maribu, pokrajini bogatoj naftom, koja strujom i gorivom snabdijeva glavni grad Sanu, pod kontrolom pobunjenika.

Provladine snage su nedavno povećale pritisak na istoimeni glavni grad pokrajine Marib, na čijim rubovima šiitski pobunjenici Huti konsoliduju pozicije, kopaju rovove i polažu mine.

Ako provladine snage uspiju da potisnu pobunjenike iz Mariba, mogle bi brzo stići do Sade, glavnog uporišta pobunjenika, na sjeveru Jemena.

U Jemenu ratuju razne vjerske milicije i dijelovi vojske, lojalni svrgnutom ili sadašnjem šefu države koji ima i stranu vojnu podršku, mahom iz arapskih zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније