Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

01. 09. 2015. 11:16 >> 11:06
1

STAR 2.000 GODINI

ID srušila Belov hram

Satelitski snimci potvrđuju da je u sirijskom gradu Palmiri uništen još jedan drevni hram, saopštile su Ujedinjene nacije.

"Možemo da potvrdimo da je uništena glavna zgrada Belovog hrama, kao i niz stubova u neposrednoj blizini", saopštila je UN-ova agencija za obuku i istraživanje UNITAR, a prenijela agencija AFP.

UNITAR je objavio fotografije prije i poslije jake eksplozije u Palmiri u ponedeljak ujutro, koje uklanjaju svaku sumnju da je 2.000 godina star Belov hram zaista uništen.

Na slici od 27. avgusta se jasno vidi uspravna, pravougaona struktura okružena stubovima, dok fotografije snimljene juče na istoj lokaciji prikazuju tek nekoliko stubova na rubu tog lokaliteta, navele su UN.

Borci Islamske države su prošle sedmice u Palmiri već uništili jedan manji hram, Bal Šamin, što potvrđuje najgora strahovanja međunarodne zajednice o namjerama ekstremista kad je riječ o Palmiri.

Džihadisti posljednjih mjeseci sprovode kampanju uništenja istorijskih lokaliteta na područjima Sirije i Iraka pod njihovom kontrolom, a sredinom avgusta su odsijecanjem glave pogubili 82-godišnjeg bivšeg glavnog arheologa Palmire.

Sirijski aktivisti su u nedelju objavili da je ID uništila Belov hram, jednu od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom Istoku.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, poslije čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svjetske kulturne baštine Uneska.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније