Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me [ Agencije, RT, Ria novosti ]

24. 11. 2015. 19:20 >> 09:30
91

RUSKA VOJSKA POTVRDILA

"Pogođen helikopter koji je tragao za pilotima"

Dva ruska aviona su narušila vazdušni prostor Turske dok su bombardovali položaje pobunjenika u Siriji, ali je jedan poslušao upozorenja i promijenio maršutu, dok je drugi oboren od strane turskih snaga na granici s Sirijom tvrdi Ankara u pismu UN-u. Kremlj negira da su avioni povrijedili turski vazdušni prostor, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će taj incident izazvati velike promjene u odnosima te dvije države. Dva pilota, koja su se katapultirala iz oborenog aviona, živa su i u zarobljeništvu ih drže pobunjenici u Siriji, ali Turska radi na tome da budu oslobođeni, rekao je neimenovani zvaničnik turske vlade Rojtersu. Ruski Generalštab tvrdi da je najmanje jedan pilot ubijen u vazduhu kada su pobunjenici s zemlje otvorili vatru na njega. Najmanje jedna osoba je poginula kada su pobunjeničke snage na tursko-sirijskoj granici pogodile transportni helikopter Mi-8 ruske vojske, koji je tragao za oborenim pilotima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije, javlja RT. Iako je Turska članica NATO-a, obaranje ruskog aviona od strane turskih snaga je problem Ankare i Moskve, kazao je portparol američkih snaga Stiv Varen.

 

21:19 - Prema dosadašnjim podacima, turski F-16 nije pokušao da komunicira ili da uspostavi vizuelni kontakt s ruskim pilotima prije nego što je pucao, saopštio je Generalštab Vojske Rusije.

20:23 - Njemački vice-kancelar Sigmar Gabriel je kazao da su potezi Turske nepredvidljivi.

"Taj incident pokazuje, prvi put, da imamo posla s akterom koji je nepredvidljiv, sudeći po izvještajima iz različitih djelova regiona - ne govorim o Rusiji, već o Turskoj", istakao je on, prenosi RT, pozivajući se na agenciju DPA.

Gabrijel je rekao da Turska igra "komplikovanu ulogu" u sirijskom građanskom ratu.

19:40 - "Prema preliminarnim podacima, jedan pilot oborenog aviona Su-24 je ubijen dok se spuštao padobranom nakon katapuliranja, kada je na njega otvorena vatra s zemlje", saopštio je Generalštab ruske vojske, naglasivši da je u toku spasilačka operacija.

19:31 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da su informacije koje posjeduje o incidentu u skladu su s onima koje imaju drugi saveznici i pokazuju da su podaci koje je pružila Turska tačni.

"U većini napada koje je Rusija izvela u Siriji meta su bila mjesta koja nisu povezana sa ID-om", naglasio je on nakon vanrednog sastanka NATO-a, uz napomenu da je Alijansa uz svoju članicu, Tursku, te da će pažljivo motriti situaciju u regionu.

19:24 - Francuska i SAD su pozvale Tursku i Rusiju da spriječe eskalaciju situacije, nakon obaranja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici.

"Možemo samo da žalimo zbog obaranja aviona i moramo spriječiti dalju eskalaciju", istakao je predsjednik Francuske Fransoa Oland tokom današnje posjete Bijeloj kući.

Predsjednik SAD Barak Obama je rekao da Turska, kao i svaka druga zemlja, ima pravo da brani svoju teritoriju.

"Ipak, još uvijek mi nijesu poznati detalji o incidentu", kazao je on.

19:13 - Jedan pripadnik ruske morske pješadije je poginuo kada su pobunjeničke snage na tursko-sirijskoj granici pogodile transportni helikopter Mi-8 ruske vojske, koji je tragao za oborenim pilotima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije, javlja RT. Kako su naglasili, ostatak posade je uspješno evakuisan, nakon prinudnog slijetanja.

Na internetu se pojavio i video u kome se vidi kako pobunjenici protiv-oklopnim sistemom BGM-71 "TOW", američke proizvodnje, pogađaju helikopter koji je sletio na jedno brdo, ali nije potvrđeno da je to snimak današnjeg incidenta. Taj sistem ima domet od 4.500 metara.

 

                                       

18:28 - Dva pilota, koja su se katapultirala iz oborenog aviona, živa su i u zarobljeništvu ih drže pobunjenici u Siriji, ali Turska radi na tome da budu oslobođeni, rekao je neimenovani zvaničnik turske vlade Rojtersu. Podsjetimo, ranije je ta agencija javila, pozivajući se na komandanta lokalne pobunjeničke grupe, da su oba pilota ubijena u vazduhu, nakon katapultiranja.

18:05- "Zviždačka" organizacija Vikiliks je objavila pismo koje je Ankara poslala Savjetu bezbjednosti UN, u kojem se navodi da su dva ruska aviona boravila u turskom vazdušnom prostoru 17 sekundi, te da su upozoreni da promijene rutu "deset puta za pet minuta". Kako se navodi u pismu, jedan ruski SU-24 je, zatim, promijenio kurs, dok je drugi otvorio vatru, nakon čega je oboren od strane turskih vazduhoplovnih snaga.

 

17:38 - Ministarstvo odbrane Rusije  uručilo je protestnu notu turskom vojnom atašeu u toj zemlji zbog obaranja aviona na tursko-sirijskoj granici.

"Ministarstvo odbrane je pozvalo vojnog atašea Turske zbog oborenog ruskog aviona od strane vazduhoplovnih snaga te zemlje, uručivši formalnu protestnu notu", navodi se u saopštenju.

17:11 - Iako je Turska članica NATO-a, obaranje ruskog aviona je problem Ankare i Moskve, kazao je portparol američkih snaga Stiv Varen. On je naglasio da vojska SAD ne može da precizno odredi lokaciju na kojoj je avion oboren, naglasivši da je riječ o "granici Sirije i Turske"".

Varen je potvrdio da su ruski piloti upozoreni 10 puta prije nego što je otvorena vatra na njih. Ipak, nije naglasio da li se oslanja na takve tvrdnje turske vojske, ili SAD imaju svoja saznanja.

 

16:32 - Više desetina ljudi protestovalo je ispred konzulata Rusije u Istanbulu, zbog ruskih akcija na području Sirije gdje živi narod turskog porijekla, uz uzvike "Turkmenska braća nijesu sama" i "Rusija, ubico, izlazi iz Sirije".

16:16- Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da neće ići u posjetu Turskoj nakon što su avioni F-16 te zemlje u blizini sirijske granice oborili ruski vojni avion. Lavrov je u obraćanju novinarima u Sočiju takođe savjetovao Ruse da ne putuju u Tursku i rekao da opasnost od terorizma u toj zemlji nije ništa manja nego u Egiptu.

 

15:47- Oba pilota ruskog aviona ubijena su u vazduhu, dok su se spuštali padobranom nakon katapultiranja, javlja Rojters, pozivajući se na komandanta pobunjeničke turkmenistanske brigade, čiji su vojnici navodno pucali na pilote. Podsjetimo, Protokolom I Ženevske konvencije je zabranjeno otvarati vatru na pilote koji se spuštaju padobranom nakon obaranja letjelice. Zabrana se ne odnosi na trupe koje izvode padobranski desant.

 

15:15 - Ministar vanjskih poslova Turke Ahmet Davutoglu pozvao je na sastanak predstavnike stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a (Rusije, SAD, Kine, Francuske i Njemačke) kako bi im objasnio zbog čega je došlo do obaranju ruskog aviona.

 

Putin je saopštio da je potez Turske nož u leđa rusko-turskim odnosima, kao i da je to napad na Rusiju. Putin je naveo i da je turski F16, raketom vazduh-vazduh oborio ruski Su-24.  Putin tvrdi i da ruski avion nije povrijedio tursku granicu.

"Ruski borbeni avion je oboren na sirijskoj teritoriji, na oko četiri kilometra udaljenosti od turske granice. Današnji tragični događaj će prouzrokovati ozbiljne posljedice u odnosima Rusije i Turske. Umjesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt s nama, sve što znamo je da je obavestila svoje NATO saveznike", rekao je Putin.

On je saopštio i da ruski piloti i avion nijesu bili pretnja Turskoj. Oboreni avion je izvršavao direktan zadatak u borbi protiv Islamske države.

"Taj avion je vršio preventivne napade na položaje terorista, a Turska ga je gađala, bez obzira na to što smo mi zaključili sa SAD sporazum o tome da se incidenti u vazdušnom prostoru moraju izbjeći“, dodao je Putin.

Ovaj incident se dogodio svega mjesec nakon što je turski avion oborio bespilotnu letjelicu koja je povrijedila vazdušni prostor Turske pri preletu iz Sirije. Saopšteno je da dron pripada ruskoj vojsci, ali je ona uzvratila riječima da su sve njene letjelice bezbjedno vraćene u vazdušnu bazu.

“Rusija je odavno primijetila da na teritoriji Turske postoji mnogo naftnih polja pod kontrolom Islamske države. Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi, a ne samo kao prema susjedu. Ne znam kome je ovo trebalo, nama ne", zaključio je Putin.

Rušenje ruskog aviona izlazi iz okvira borbe protiv terorizma, rekao ruski predsjednik. Putin je, takođe, skrenuo pažnju da se turska strana odmah poslije incidenta nije obratila Ruskoj federaciji, nego partnerima u NATO-u: "Kao da smo mi oborili turski avion, a ne oni naš".

"Da li oni žele da stave NATO u službu ISIL-a?", izrazio je nedoumicu Putin.

Premijer Turske, Ahmet Davutoglu, komentarišući incident s ruskim avionom, izjavio je da Ankara ima pravo na odgovor u slučaju narušavanja njenog vazdušnog prostora. Davutglu je dodao da će Turska učiniti "sve što je potrebno" da sačuva bezbjednost zemlje, prenose Ria novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Siriji, na granici sa Turskom, oboren ruski avion Su-24 i to najvjerovatnije tako što je gađan sa zemlje. Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor, prenosi Tas.

Avion je, koji se nalazio na visini od 6.000 metara, eksplodirao je u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije CNN i NTV. Rusko ministarstvo je saopštilo da su piloti uspjeli da se katapultiraju i da se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

CNN, s druge strane, javlja da su se piloti katapultirali, a da je jedan od njih pao u ruke turkmenistanskih snaga. Kako prenosi RT militanti žele da tijelo pilota Su-24 razmijene za svoje zarobljene pristalice. 

                                                                      Upozorenje: Video je uznemiravajući

                                       

Turska vojska je saopštila da je vojni avion koji je oboren na granici sa Sirijom povrijedio vazdušni prostor Turske iako je bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta.

Rojters prenosi da su u obaranju aviona učestvovala dva turska mlazna aviona F-16, koja su bila na patrolnoj dužnosti duž granice. 

AFP javlja, pozivajući se na navode turskih medija, da su se iz oborenog aviona katapultirala dva pilota, od kojih su jednog potom zarobili sirijski pobunjenici.

Turska vojska u saopštenju kaže da je porijeklo oborenog aviona nepoznato, ali su izvori iz Predsjedništva Turske naveli da je riječ o letjelici Su-24 ruske proizvodnje, dodavši da je avion oboren u skladu sa turskim propisima nakon što je povrijedio vazdušni prostor Turske.

Isti izvori navode da je predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o obaranju aviona obavijestio načelnik Generalštaba turske vojske, te da će razgovarati sa premijerom Ahmetom Davutogluom, prenio je Rojters.

Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice. Na snimku koji je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona. 

Češki predsjednik, Miloš Zeman, kritikovao je postupak Turske.

 

Пратите нас на

Коментари91

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније