Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ index.hr ]

08. 02. 2016. 11:49 >> 11:34

PEGIDA JAČA

Antiizbjeglički protesti širom Evrope

Policija širom evropskih gradova ovog je vikenda imala pune ruke posla nakon što je na brojnima demonstracijama protiv imigranata došlo do sukoba s grupama koje se zalažu za propuštanje izbjeglica, piše Dejli Mejl.

 

 

 

Policija u Dresdenu izbrojala je oko 2000 protestanata koje je organizovala PEGIDA, organizacija čiji puni naziv bi se mogao prevesti Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, a koja u posljednje vrijeme sve više dolazi do izražaja.

Pegida je osnovana upravo u Drezdenu prije dvije godine i od tada je postala pravi magnet za radikalne desničare. Nacionalisti iz PEGIDA-e posljednjih mjeseci sve su snažniji, a to mogu zahvaliti velikoj izbjegličkoj krizi i dolasku izbjeglica i migranata što je podijelilo njemačko društvo. 

Tokom vikenda veliki protest protiv primanja izbjeglica organizovan je i u Pragu, a i tu je intervenisala policija. Martin Konvicka, vođa antimuslimanskog pokreta, dolazak izbjeglica nazvao je invazijom koja predstavlja "veliku prijetnju za sve".

U Dablinu je takođe došlo do sukoba između osnivača irske podružnice PEGIDA-e i protivnika osnivanja ovakve grupe. Oko dvije stotine protestanata demonstriralo je ulicama Birmingema, a sličan protest održan je i u Pragu.

Sukobi u Holandiji i Francuskoj

U Amsterdamu je došlo do sukoba policije i simpatizera PEGIDA-e koji su organizovali svoj prvi protest I u holandskom glavnom gradu. Trg na kojem je protest trebalo da bude organizovan čak je i zatvoren malo prije početka nakon što je prijavljen sumnjivi paket. Na protestu je bilo tek oko 200 ljudi koji su nadglasani od protivnika protesta i njihove retorike.

"Izbjeglice su dobrodošli, fašisti nijesu", moglo se čuti protivnike protesta kojeg je organizovala holandska PEGIDA.

Protest je održan i u francuskom Kaleu gdje je smješten centar za izbjeglice koje uglavnom preko ovog francuskog grada pokušavaju doći u Veliku Britaniju. 

"Ovo je naš dom, migranti odlazite", vikali su članovi PEGIDA-e koji se nijesu okupili u velikom broju za razliku od policije koja je obezbjeđivala mir i odlučila da zabrani demonstracije što je dovelo do nereda i prisililo policiju da situaciju riješi korišćenjem suzavca.

Index.hr

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније