Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic ]

17. 02. 2016. 14:57 >> 14:42

"OPERACIJA SOFIJA"

"Vikiliks" objavio vojni plan EU za izbjeglice

"Vikiliks" je objavio povjerljiva dokumenta koja otkrivaju planove Evropske unije o vojnoj akciji "Operacija Sofija" koja za cilj ima sprječavanje izbjegličkog talasa u Evropi.

Izvještaj je nastao 29. januara 2016. a pisao ga je kontra-admiral italijanske mornarice Enriko Kredendino, koji bi predvodio akciju. Kredendino je svoj izvještaj predstavio Vojnom komitetu i Komitetu za politiku i bezbjednost Evropske unije.

U dokumentu su priložene informacije i statistički podaci o broju izbjeglica, tačkama njihovog ulaska u Evropu, kao i detalji zajedničke operacije združenih snaga zemalja EU u Mediteranu.

U izvještaju se takođe nalazi i stavka koja preporučuje "pritisak na određena tijela EU", koja bi morala da ubrzaju proces formiranja "pouzdane vlade u Libiji", koja bi kasnije dozvolila snagama Unije da uđu u njene teritorijalne vode a zatim i pošalju trupe na tlo Libije.

Ovaj izvještaj pojavio se pet mjeseci nakon što je objavljeno da bi u "Operaciji Sofija" u Mediteranu učestvovale 22 zemlje i 1.300 vojnika koji bi presretali sumnjive brodove i razbijali lanac krijumčarenja ljudi.

Zaustavljanje talasa izbjeglica tada se spominjalo kao "sekundarni cilj", navodi Institut za bezbjednosne studije EU, koji je u dokumentu istakao da je ta operacija trebalo da počne 27. jula 2015.

Međutim, dodaje se da postoji "realna nesigurnost da li će operacija ikada moći, iz pravnih ili političkih razloga, da ostvari svoj mandat, to jest neutralisanje mreže krijumčara kroz akcije odvraćanja ili otvorene prinude kako na libijskom moru, tako i na kopnu".

Takođe se navodi da, bez obzira na to što članice EU podržavaju plan, samo "nekolicina" njih ima "vještine i iskustvo za takvu misiju". Na kraju se ističe da Operacija Sofija nije "rješenje" za izbegličku krizu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније