Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 03. 2016. 23:06 >> 22:49

HOLANDSKI PREMIJER

"Sporazum može da zaustavi priliv migranata"

Sporazum Evropske unije (EU) i Turske, o kojem će evropski zvaničnici pregovarati u petak u Briselu, mogao bi da zaustavi prelazak migranata preko Egejskog mora "za tri ili četiri nedjelje", izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.

"Glavni cilj je da se prolazak migranata zaustavi i mi očekujemo da se to dogodi za tri ili četiri nedjelje, s obzirom na činjenicu da će ih prihvatiti Turska ukoliko sporazum bude potpisan'', rekao je Rute, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u petak će se pridružiti evropskim liderima na samitu, kada se očekuje potpisivanje sporazuma između EU i Turske koji bi trebalo da zaustavi masovni priliv migranata u Grčku, uprkos protivljenju pojedinih članica Unije.

Tim kontroverznim sporazumom predviđeno je da Grčka vrati u Tursku sve migrante koji čamcima pristižu na njenu teritoriju, uključujući i tražioce azila. Sa druge strane, zemlje EU primiće isto onoliko sirijskih izbjeglica koliko ih bude vraćeno u Tursku, do dostizanja ranije dogovorenog limita 72.000 ljudi.

Ukoliko se sporazum bude primjenjivao, priliv izbjeglica iz Sirije u Tursku takođe će biti zaustavljen, s obzirom na to da je balkanska izbjeglička ruta zatvorena, rekao je Rute koji je jedan od autora sporazuma.

On je dodao da postoje brojne prepreke, među kojima je usklađenost sporazuma sa međunarodnim pravom, kao i da Evropska unija neće trgovati uslovima koje je postavila Turskoj u zamjenu za ukidanje viza njenim državljanima.

Rute je rekao i da postoje brojni problemi, ali da je najvažnije da se postigne dogovor prihvatljiv za obje strane.

Belgijski premijer: Čini mi se da Turska ucjenjuje EU

Premijer Belgije Šarl Mišel izjavio je danas da turska taktika u pregovaranju oko migranata ponekad izgleda kao ucjenjivanje.

"Turska traži previše. Odbijam da učestvujem u pregovorima koji ponekada izgledaju kao ucjena", rekao je belgijski premijer uoči početka samita EU i Turske u Briselu.

Od početka 2015. godine više od migranata došlo je u Evropu iz Turske. Lideri EU pokušaće na dvodnevnom samitu u Briselu da postignu dogovor sa Turskom kako bi se zaustavio dalji priliv izbeglica.

Medjutim, mnogi od njih navode da je teško pregovarati sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније