Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me [ Agencije ]

02. 04. 2016. 16:40 >> 20:56

ŽESTOKI SUKOBI

Najmanje 30 vojnika poginulo u Nagorno-Karabahu

Najmanje 30 vojnika i jedan civil poginuli su danas u žestokim sukobima koji su izbili između snaga Azerbejdžana i Jermenije u oblasti Nagorno-Karabaha oko koje se decenijama spore dvije zemlje, javile su svjetske agencije.Azerbejdžan je ranije danas saopštio da je najmanje 12 azerbejdžanskih vojnika.

Predsjednik Jermenije Serž Sargsjan izjavio je večeras da je poginulo najmanje 18 jermenskih vojnika.

"Na našoj strani poginulo je 18 vojnika i oko 35 je ranjeno", rekao je Sargsjan u telelvizijskom obraćanju, ne precirizajući da li su to pripadnici redovne vojske Jermenije ili Nagorno-Karabaha koje podržava vlast u Jerevanu.

Azerbejdžan je ranije danas saopštio da je najmanje 12 azerbejdžanskih vojnika poginulo i da je oboren jedan vojni helikopter.

"Najmanje 12 azerbejdžanskih vojnika je poginulo u borbi, a jermenske snage su oborile i jedan vojni helikopter", saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane i dodalo da je njihova vojska preuzela kontrolu "nad jednim selom i dva strateška brda" u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo je navelo da su azerbejdžanske snage uništile šest jermenskih tenkova i 15 njihovih artiljerijskih položaja.

Vlasti Nagorno-Karabaha saopštile su da je dječak od 12 godina ubijen i još dvoje djece ranjeno kada je raketa azerbejdžanskih snaga pogogila jedno selo u toj oblasti.

Tamošnje vlasti su ocijenile današnje sukobe kao najgore od 1994. kada je završen rat.

Žestoki sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga izbili su u noći između petka i subote i nastavljeni su tokom dana duž linije razdvajanja oblasti Nagorno-Karabah. Jermenija i Azerbejdžan redovno se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Te dvije zemlje se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

 

Nagorno-Karabah je regija u Azerbejdžanu koja je 6. januara 1992. godine proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Jermeni koji smatraju da regija treba da bude dio Jermenije. Region je pod kontrolom jermenske vojske i separatista od jermensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine, a u kojem je poginulo 30.000 ljudi.

Ipak, iako je potpisano primirje, Baku i Jerevan se nijesu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Godine pregovora su donijele malo napretka u rješavanju spora bivših članica Sovjetskog saveza. Tokom posljednjih 20 godina sve češće dolazi do sukoba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније