Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 05. 2016. 23:02 >> 22:46
3

ČEŠKA

Zvaničnici srdačno dočekali "Noćne vukove"

Motociklistima iz najstarijeg ruskog kluba Noćni vukovi, nakon incidenta koji se dogodio 1. maja kada su poljske vlasti vratile sa granica i "vukove" sa evropskim pasošima, više niko ne pravi probleme na njihovoj vožnji Putevima pobjede od Moskve do Berlina.

U Brnu, u Češkoj predsjednik Regiona južne Moravske čak je sa njima polagao vijence na sovjetske vojno groblje i slikao se.

"Na centralnom groblju poštu vojnicima Crvene armije poginulim kada su oslobađali Brno i Moravsku, odali su ruski, slovački i češki motociklisti. Sve je proteklo mirno, dostojanstveno i bez ikakvih problema", postavio je sinoć na Fejsbuk zajedničku fotografiju sa noćnim vukovima predsjednik Regiona južne Moravske Mihal Hašek iz vladajuće Češke socijaldemokratske stranke.

Kontroverzni Noćni vukovi na koje poljske vlasti, ali i dobar dio javnosti u Poljskoj, Češkoj ili Slovačkoj gleda kao na militantne nacionaliste koji propagiraju novu agresivnu nostalgično sovjetsku politiku Kremlja prema susjedima, krenuli su u patriotsku vožnju Putevima pobjede dugu 6.000 kilometara 29. aprila iz Moskve.

Cilj im je da odajući poštu na grobljima crvenoarmejaca u Bjelorusiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj 9. maja proslave pobjedu u Drugom svjetskom ratu trijumfalnim krugom po ulicama Berlina.

Poljske vlasti puštale su i ruske Noćne vukove i one iz evropskih podružnica sve do nedjelje kada je na granicu stigao glavni konvoj a tada su na graničnom prelazu Terespol-Brest sa Bjelorusijom zabranili da u Poljsku uđe šest noćnih vukova sa pasošima zemalja Evropske unije i Ruskinja sa šengenskom vizom, što je kao nelegalno začudilo i samog šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog.

Glavnina konvoja na čelu sa vođom Noćnih vukova Aleksandrom Zaldastanovom vratila se tada sa granice, neki su se prebacili avionom na sljedeće etape Puteva pobjede u Češku i Slovačku, a ruski i evropski noćni vukovi koji su ušli do nedjelje u podne u Poljsku formirali su konvoj zajedno sa poljskim motociklistima iz patriotske Katinske vožnje.

Iako su se danas na svom sajtu Noćni vukovi požalili da ih je poljska policija neprestano zaustavljala i kontrolisala, tako da im je put od Varšave do Vrocava umjesto četiri sata trajao sedam, ipak su bez problema prema planu obišli i groblja u Varšavi i Vroclavu i položili vijence u koncentracionom logoru Aušvic koji su Hitlerovi nacisti podigli na jugu okupirane Poljske.

U Brnu su se sinoć sreli sa glavninom ruskog konvoja i put u Slovačku nastavlja oko 100 motociklista iz Rusije, Bjelorusije, Poljske, Slovačke, Češke, Njemačke i Kazahstana.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak izjavio je da na teritoriji Slovačke policija neće ometati vožnju Noćnih vukova Putevima pobjede na 71. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata ukoliko budu poštovali saobraćajne propise, niti će ih vraćati sa granica ako imaju uredne vize.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније