Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: D.Ž.

10. 06. 2016. 22:13 >> 21:55
6

PATRIJARH ODLUČIO

Bugarska crkva neće na Sabor

Bugarska pravoslavna crkva saopštila je da neće prisustvovati Velikom Saboru, koji je najavljen za kraj juna na Kritu i otvorio brojna pitanja o nejedinstvu u pravoslavnom svijetu.

Portparolka Crkvenog sinoda, Aleksandra Karamihaleva, rekla je da je odluku potpisao bugarski patrijarh Neofil i njegovi biskupi. Ona je dodala da je odluka o neučestvovanju na Saboru konačna. "Nema više zakazanih sastanaka ili diskusija o tom pitanju", kazala je Karamihaleva, prenosi agencija Beta.

Sabor pravoslavnih crkava ima za cilj da okupi sve pravoslavne lidere prvi put u više od hiljadu godina.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej nada se da bi sastanak lidera 14 nezavisnih pravoslavnih crkava mogao da unaprijedi jedinstvo crkava koje imaju više od 300 miliona vjernika širom svijeta.

Bugarska pravoslavna crkva, ipak, može da učestvuje na Saboru, ukoliko promijeni odluku na sastanku koji se održava dva dana prije početka jednonedjeljnog skupa, 19. juna.

Sastanak lidera svih pravoslavnih crkava održaće se čak i ako Bugari odluče da ne prisustvuju, naveo je neimenovani zvaničnik iz sekretarijata Svetog i Velikog Sabora na Kritu.

Na Velikom Saboru, prvom takvom skupu od raskola Rimokatoličke i Pravoslavne crkve 1054. godine, pravoslavni lideri razmotriće zajedničku budućnost, ulogu u savremenom svijetu i odnose s drugim hrišćanima.

Bugarska je, najprije, pozvala na odlaganje Sabora, ali je kasnije saopštila da povlači učešće. Bugarska pravoslavna crkva je, kako se navodi, otkazala čarter let za Krit, kao i sve rezervacije vezane za taj događaj.

Jedan od razloga za povlačenje je, navodno, "odsustvo važnih tema na dnevnom redu".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније