Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 07. 2016. 13:21 >> 13:05
1

BROJNE NEPRAVILNOSTI

Austrija: Ustavni sud poništio izbore

Predsjednički izbori u Austriji, u kojima je kandidat desničarske FPO izgubio sa malom razlikom, poništeni su odlukom Ustavnog suda.

Izbori u Austriji su bili u žiži evropske javnosti jer su bili viđeni kao moguća prekretnica za čitav kontinent, ukoliko bi desničari osvojili funkciju predsjednika.

Ipak, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer izgubio je tijesno, za 30.863 glasa od Aleksandera van der Belena iz redova Zelenih.

FPO je uložila žalbu zbog "brojnih nepravilnosti" i navela da ih je bilo u čak 94 od 114 izbornih jedinica. Žalba je bila napisana u 150 riječi.

Ustavni sud javno je saslušao 67 svjedoka, od kojih je veliki broj ukazao na nepoštovanje procedure za prebrojavanje glasova predatih putem pošte.

Naime, brojne izborne komisije su glasove putem pošte, umjesto, kako to predviđa izborni zakon, dan poslije izbora, otvorili i prebrojali na dan izbora.

Takođe, u nekim opštinama ti glasovi su prebrojani bez prisustva članova izborne komisije, koji su i pored toga potpisali zapisnik.

Kako prenosi "Gardijan", iako nema dokaza da je bilo manipulacije samim glasovima, sud je donio odluku na osnovu kršenja izbornih zakona.

Razmatranje žalbe FPO pred Ustavnim sudom pokazalo je da je neophodno reformisati izborni zakon, posebno dio koji se odnose na glasove predate putem pošte.

Zasad nije poznato kada će biti održani novi izbori, ali će desničari na novim krilima ući u njih, nakon razvoja situacije u Evropskoj uniji i "Bregzita".

Podsjetimo, nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Austriji, kada je Hofer bio u vođstvu, pala je i vlada te zemlje.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније