Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 06. 2013. 09:47 >> 09:47

ALARMANTNO

Poplave u Češkoj odnijele sedmu žrtvu

Poplave u Češkoj, u slivu rijeka Vltave i Labe, u posljednja tri dana odnijele su sedam života. Posljednja žrtva, javljaju agencije, je žena koja je u šetnju izvela svog psa u park blizu Praga.

 

 

Na nesrećnu ženu palo je drvo na raskvašenom terenu je na nju palo drvo. Inače, češka prijestonica je, za razliku od istorijski najrazornijih poplava 2002. godine, ovog puta odoljela nabujaloj Vltavi, nakon što je jutros u Prag stigao poplavni talas.

Koritom rijeke koja protiče Pragom sada teče 3.200 kubnih metara u sekundi. To je dvadeset puta više od normale, ali je prije 11 godina u poplavnom talasu Vltavom proticalo više od 5.000 kubnih metara u sekundi. 

Vltava se, naime, razlila na livade, puteve i poplavila neke ulice na jugu i na periferiji grada, tako da su otežani prilazi gradu. Vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudeček od nedjelje apeluje da u češku prijestonicu ne dolazi niko ko baš ne mora. 

Iz preventivnih razloga u prekidu je saobraćaj metroa u centru grada, a zatvorena je i Narodna biblioteka Klementinum u centru na samoj obali Vltave. Baš u toj biblioteci su prije 11 godina stradale dragocjene stare knjige i rukopisi. 

Vltava je i ovog puta poplavila donji dio Zoološkog vrta, ali novo rukovodstvo za razliku od poplava 2002. u kojima je stradalo mnogo životinja, a morski lavovi su se razbježali po Vltavi i Labi, sada je blagovremeno i bezbjedno sve životinje još u nedjelju evakuisalo u gornji dio vrta. 

I dok je stanje u Pragu mirnije, gradić Terezin sjeverno od češke prijestonice i istoimeni bivši koncentracioni logor u staroj austro-ugarskoj tvrđavi naredio je evakuaciju, a meštanima je u živom sjećanju 2002. godina kada je iz velikog jezera koje se stvorilo od ušća Vltave u Labu virio samo nacistički napis na kapiji "Rad oslobađa". 

Meteorolozi su nakon nedjelju dana neprestanih kiša jutros konačno obradovali Čehe da se padavine sele na jugoistok zemlje u Moravsku, gdje je tlo suvo, tako da ne prijete poplave ni uz obilnije padavine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније