Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 01. 2017. 14:10 >> 13:46

O JUŽNOM KINESKOM MORU

Kina:Oštre reakcije na izjavu Tilersona

Kineska štampa oštro je reagovala na izjavu kandidata za državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da Pekingu treba zabraniti pristup ostrvima koje kontroliše u Južnom kineskom moru.



 

 

Tilersonova izjava na saslušanju u Senatu, koji treba da potvrdi njegovu nominaciju za novog šefa američke diplomatije, ocijenjena je kao "nerazuma", a neki mediji navode da bi mogla da dovede do "vojnog sukoba".

"Moraćemo da pošaljemo jasan znak Kini da njen pristup (spornim) ostrvima neće biti dozvoljen", rekao je Tilerson u srijedu.

Iako je štampa osudila Tilersonove riječi, reagovanje zvaničnog Pekinga bilo je umjerenije."Situacija u Južnom kineskom moru se stišala. Nadamo se da će zemlje izvan regiona poštovati konsenzus da je to stišavanje situacije u interesu cijelog svijeta", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

Peking smatra da je cjelokupno Južno kinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.Kina je od 2013. ubrzala stvaranje vještačkih ostrva na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim ostrvima i protive se gradnjii vještačkih ostrva u tim strateškim vodama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније