Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

18. 01. 2017. 23:45 >> 23:21

PREDSJEDNIK KINE

Za svijet bez nuklearnog oružja

Kineski predsjednik Si Đinping uputio je danas poziv za multilateralan svijet bez nuklearnog oružja u kome će se poštovati prava svake nacije, u govoru u sjedištu UN u Ženevi.

"Nuklearno oružje treba da bude u potpunosti zabranjeno i uništeno da bi se izgradio svijet bez nuklearnog oružja" rekao je Si u 45-minutnom govoru pred oko 800 zvanica, među kojima je bio i novi generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Kina, koja je nuklearna sila, jedna je od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

Predsjednik Si koji završava četvorodnevni boravak u Švajcarskoj zalagao se za multilateralizam i osudio protekcionizam koji po njegovim riječima "ne koristi nikome".

On se već sinoć na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu založio za razvoj slobodne trgovine i pozvao da se kaže ne protekcionizmu.

Istorijsko prisustvo kineskog šefa države u Davosu i njegovu posjetu Švajcarskoj su neki stručnjaci protumačili kao želju Kine da preuzme vođstvo u svijetu u trenutku kada SAD prolaze kroz period neizvjesnosti s dolaskom Donalda Trampa na mjesto predsjednika u petak.

Kineski predsjednik se međutim u svom govoru u UN čuvao da ne pokazuje snagu.

"Kina neće nikad tražiti da se širi ili da izgradi sferu uticaja", rekao je on u osvrtanju na optužbe nekih od susjednih zemalja koje su zabrinute zbog pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

On je takođe osudio svako miješanje u unutrašnje stvari drugih država i zatražio suverenu jednakost među zemljama.

Si je s tim u vezi pohvalio UN i njene agencije koje primjenjuju princip jedne zemlje jednog glasa.

Šef kineske države je rekao da će Kina "nastojati da izgradi novi model odnosa sa SAD", ali i da će "nastojati da izgradi sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije sa Rusijom" i druge veze, bez navođenja detalja.

Kineski predsjednik je pohvalio Pariski sporazum o klimi i rekao da je to međaš u istoriji upravljanja klimom.

"Moramo da osiguramo da taj napor ne skrene s kolosjeka. Sve strane treba da rade zajedno u sprovođenu Pariskog sporazuma", rekao je on.

Tramp koji je klimatske promjene nazvao "kineskom prevarom", podstakao je spekulacije da bi mogao da izvuče SAD iz tog sporazuma.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Si je ocijenio da to treba da bude odgovornost koju dijele sve zemlje, i podsjetio da je i Kina suočena s terorističkom prijetnjom na svojoj teritoriji s muslimanskom manjinom koja ne priznaje vlasti iz Pekinga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније