Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

03. 02. 2017. 19:49 >> 20:07
3

OŠTRA KRITIKA

Lukašenko: Rusija krši sporazume

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko oštro je danas kritikovao Moskvu zbog nepoštovanja sporazuma za gas i zbog granice, i naveo da nema potrebe da se u Bjelorusiji pravi ruska vojna vazdušna baza.

"Nijesmo mi hjteli nezavisnost. Pojavile su se dvije države (Rusija i Bjelorusija), imamo bilateralne sporazume. Mi nijesmo prekršili nijedan, a Rusija ih krši kako god stigne", rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare.

Lukašenko je priznao da bi Bjelorusiji bilo teško bez ruske nafte. "Ali, zašto nas hvataju za grlo? Jasno je da ćemo da preživimo bez ruske nafte. Biće nam veoma teško. Ali, sloboda, nezavisnost se cijene nikakvim novcem", naveo je on.

Optužio je šefa Federalne službe bezbjednosti (FSB) Rusije Aleksandra Bortnikova da je nedavnom odlukom o uvođenju pograničnih zona na granici sa Bjelorusijom, koja do sada nije postojala zbog postojanja Saveza Rusije i Bjelorusije, "precrtao sve dosadašnje sporazume".

"Uzdržavam se da ne izgovorim suvišne stvari, ali više ne mogu da krijem. Odakle ovo zaoštravanje odnosa? Na žalost, Rusija ne razumije da mi možemo da preživimo bez ruske nafte, da možemo da je zamijenimo za iransku ili azerbejdžansku. Uz to, u Moskvi se pojavila neka zabrinitost da će Bjelorusija otići na Zapad", rekao je Lukašenko.

On je kazao da ga je upravo predsjednik Rusije Vladimir Putin nagovarao da ustanovi normalne odnose sa Zapadom.

"Kada je dolazio na Zapad još dok je bio demokrata, optuživali su ga da podržava odnose sa diktatorom, to jest, sa mnom. I tada mi je Putin rekao: Pokušaj da izgradiš odnose sa njima. Kunem se, tako je bilo", kazao je bjeloruski predsjednik.

Odnosi između dvije zemlje su zaoštreni od kada je šef FSB Bortnikov donio odluku da se ustanovi pogranična zona sa Bjelorusijom, "zbog stvaranja neophodnih uslova za čuvanje granice".

Ta odluka je uslijedila nakon što je Lukašenko, početkom januara, uveo petodnevni bezvizni režim za građanje 80 zemalja, uključujući SAD i EU. Za građane tih zemalja to je značilo da mogu bez ikakvih prepreka da pređu iz Bjelorusije u Rusiju.

"Oni tvrde da je to (stvaranje pogranične zone) potrebno za zaštitu granica Rusije. Ali, ako uporedimo Rusiju i Bjelorusiju, za koga je terorizam opasniji? Kada je bio rat na Kavkazu, nama je bilo opasnije, ali nijesam zatvorio granicu. Da li oni bolje štite granicu nego mi? Hiljadu puta gore. Ti besmisleni, nekoordinisani koraci samo pogoršavaju naše odnose", rekao je Lukašenko.

On je kazao da nema potrebe da se u Bjelorusiji pravi ruska vojna avio baza. "S vojne tačke gledišta šta će nam ta baza. Ona ovdje nije potrebna. Ta baza i avioni, koji oni hoće da ovdje slijeću, samo su demonstracija", rekao je.

Lukašenko je naveo da je sa Rusijom bilo dogovoreno da isporučuje 24 miliona tona gasa godišnje. "Smanjili su na 18, a onda na 16, a onda govore i da će smanjiti i na 12", rekao je Lukašenko.

On je naveo da se pregovori o isporukama gasa još vode, ali ih je ocijenio kao "maltretiranje".

Kremlj je na optužbe Lukašenka odgovorio da će "sve nesuglasice koje sada postoje biti riješene tokom pregovora", te da Moskva smatra da je prioritetan cilj nastavak "integracionih procesa" dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније