Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

15. 02. 2017. 10:46 >> 10:21
9

BIJELA KUĆA

Tramp očekuje da Rusija vrati Krim

Američki predsjednik Donald Tramp očekuje da Moskva vrati Ukrajini Krim, saopštila je Bijela kuća. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da Rusija ne daje svoje teritorije drugima.

Nakon što Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio ostavku zbog diplomatskih kontakta sa Rusijom prije nego što je zvanično stupio na dužnost, portparol Bijele kuće Šon Spajser je naveo da se Rusija “dočepala“ Krima pod Obaminom vladavinom i da je nova ambasadorka SAD u UN Niki Hejli “oštro osudila okupaciju“.

“Predsjednik Tramp je veoma jasno stavio do znanja da očekuje da ruska vlada smanji tenzije u Ukrajini i vrati Krim. Istovremeno, nada se i želi dobre odnose sa Rusijom“, rekao je Spajser.

“Krim je dio Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo“, rekla je Hejli na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 2. februara.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin istakao je da je narod na Krimu većinom glasao za pridruženje Rusiji, prenosi "Raša tudej".

“U nacionalnom je i ekonomskom interesu da SAD imaju dobre odnose sa Rusijom“, objasnio je Spajser, dodajući da Niki Hejli o Krimu “govori u predsjednikovo ime“.

Ostavka Majkla Flina izazvala je buru u javnosti. On je dok je još Barak Obama bio na vlasti razgovarao sa ruskim ambasadorom u vezi sa sankcijama koje je Obama uveo ruskim diplomatama.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija neće vratiti kontrolu nad Krimom Rusiji.

"Mi ne dajemo naše teritorije. Krim je teritorija Ruske federacije", rekla je Zaharova, reagujući na izjavu Šona Spajsera, prenijele su agencije.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније