Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

19. 02. 2017. 09:46 >> 09:21

IRAČKE SNAGE

Počelo oslobađanje zapadnog Mosula

Iračke snage pokrenule su danas operacije za oslobađanje zapadnog dijela Mosula od Islamske države, objavio je danas premijer te zemlje Hajder al Abadi.

Savezne iračke snage su 17. oktobra prošle godine otpočele veliku ofanzivu da povrate grad Mosul, drugi po veličini u zemlji i uporšte ekstremista Islamske države u Iraku od 2014. Poslije više nedjelja teških borbi one su u januaru preuzele kontrolu nad istočnim dijelom grada.

"Objavljujemo novu fazu operacije", rekao je premijer u poruci naciji preko televizije rano jutros i dodao da će narod Mosula "zauvijek biti oslobođen od ugnjetavanja Daeša" što je arapska skraćenica za Islamsku državu.

Islamska država zauzela je Mosul, grad na sjeveru Iraka u junu 2014. Zapadni dio grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mjesta podrške ekstremista.

Mosul je podijeljen na dva dijela rijekom Tigar. Očekuje se da će borba za zapadni dio biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske.

Očekuje se da trupe počnu novu fazu ofanzive ka aerodromu u Mosulu, zapadno od rijeke Tigar koja teče kroz Mosul.

Stubovi dima se vide iz dijela grada gdje je aerodrom, dok avioni međunarodne koalicije bombarduju položaje ekstremista.

Ova borba bi mogla da bude najteža od početka ofanzive za oslobađanje tog grada prije četiri mjeseca, smatraju analitičari.

Islamska država pruža snažan otpor da bi odbranila Mosul gdje je njihov vođa Abu Bakr al Bagdadi proglasio kalifat u junu 2014.

Pošto su očistili i obezbijedili okolinu Mosula, specijalnim antiterorističkim iračkim jedinicama bilo je potrebno dva mjeseca, do kraja januara, da preuzmu kontrolu nad istočnom obalom Mosula.

U zapadnom dijelu prepletenom uličicama starog grada će biti teško da vojna vozila prođu što će usporiti napredovanje vladinih snaga i njenih saveznika, upozoravaju analitičari.

Moglo bi se pokazati da ekstremisti uživaju veću podršku stanovništva na zapadnoj obali, naseljenoj većinski sunitima, nego na istočnoj obali, ocjenjuju analitičari.

U međuvremenu čak i u zonama koje su vraćene pod kontrolu državnih snaga, Islamska država i dalje sprovodi napade, što pokazuje koliko je teško osigurati da se ekstremisti ne umiješaju među civilno stanovništvo.

Vraćanjem Mosula bi se izbacile snage Islamske države iz Iraka i bio bi zadat fatalni udarac njihovom kalifatu, ali zvaničnici različito procjenjuju koliko će vremena biti potrebno za to.

Irački premijer Hajder al Abadi je u decembru rekao da će biti potrebna tri mjeseca da se Islamska država istjera iz Iraka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније