Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2017. 15:18 >> 15:32

MNOGI IH SE NE ODRIČU

Gradi se više nuklearki nego što se zatvara

Bezbjednost nuklearnih objekata se stalno preispituje. Nedavna eksplozija u jednoj od francuskih nuklearki i radijacija veća nego u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima pokreću polemiku o mogućim posledicama. Ipak, svijet gradi mnogo više nuklearki nego što ih zatvara. U toku je izgradnja čak 65 reaktora.

Nuklearke su projektovane da izdrže zemljotres, udar aviona, teroristički napad i njihova bezbjednost se provjerava, takozvanim, stres testovima. Pojačava se sigurnost od nove tehnološke prijetnje, piše Radio-televizija Srbije (RTS).

"Sajber kriminal, znate kako, tu je sada veliko učešće informacionih tehnologija upravljanja elektranama i sada je tu jedna od mogućih prijetnji, pa se i tu predviđaju mjere da sprječavaju bilo kakve događaje koji bi mogli da naruše sigurnost elektrana", kaže Miodrag Mesarović, generalni sekretar Srpskog komiteta u Svjetskom savetu za energiju.

Od 440 nuklerki u svijetu, 185 reaktora je na teritoriji Evrope. Poslije nuklerne katastrofe u Fukušimi, Njemačka je od 17 nuklerki već zatvorila osam, u Italiji dvije, a Austrija novi reaktor nije ni pustila u rad. I radioaktivni otpad je prijetnja.

"Radioaktivni otpad je dio tehnologije nuklearne. To je veoma važna stvar i od svakog dolara proizvedene struje iz nuklerki odvaja se jedan dio za obradu i odlaganje radioaktivnih materijala. Sve nuklearno energetske zemlje imaju svoj program i one na tome vrlo intenzivno rade. Taj radioaktivni otpad itekako može dobro da se smjesti, odloži, da ne smeta budućim generacijama", kaže Ilija Plećaš, predsjednik Nadzornog odbora JP "Nuklearni objekti Srbije".

Mnoge zemlje se ne odriču nuklerki jer su stabilan izvor struje. Mesarović kaže da moć nuklerne energije najbolje opisuje njegov privezak, koji čuva već pola vijeka u kome je samo jedna originalna peleta nuklenog goriva.

A na privesku piše: "Sadržaj energije u ovom malom elementu je dovoljan da snabdijeva godinu dana jedno domaćinstvo".

"Svaki deseti kilovat sat u svijetu se proizvodi iz njih. U Evropi nekad bilo svaki treći, sada otprilike svaki četvrti poslije ovog da kažem buma sa obnovljivim izvorima i naravno grade se nove", naglašava Mesarović.

Najviše nuklerki gradi se u Aziji i to u Kini, a spremnih planova za nove reaktore ima i u Evropi, u Finskoj, Mađarskoj, Bugarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније