Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 02. 2017. 12:54 >> 12:29

PODUDARNI STAVOVI

Netanjahu prvi izraelski premijer u posjeti Australiji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je danas Australiju jer se prva usprotivila, kako je rekao, licemjerju Ujedinjenih nacija zbog usvajanja čitavog niza antiizraelskih rezolucija.

 

 

 

 

 

Premijer Australije je povodom posjete Netanjahua, prvog izraelskog premijera koji je do sada posjetio tu zemlju, objavio članak u australijskom listu u kome je podržao Netanjahuove kritike zbog usvajanja 20 rezolucija u kojima se kritikuje Izrael u Generalnoj skupštini UN 2015. godine, a samo jedne koja se tiče rata u Siriji.

"Moja vlada neće podržavati jednostrane rezolucije u kojima se kritikuje Izrael, poput one nedavno usvojene u Savjetu bezbjednosti u UN i osuđuje kampanju bojkota u cilju da se delegitimizuje jevrejska država", napisao je Turnbul.

On je aludirao na rezoluciju usvojenu 23. decembra u kojoj se osuđuju jevrejska naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu kao flagranatno kršenje međunarodnog prava.

SAD su se uzdržale od glasanja, a Australija koja nije član SB UN bila je jedna od malog broja zemalja koja je javno podržava stav Izraela.

Netanjahu je bio oduševljen člankom koji je pročitao na početku četvorodnevne posjete Australiji.On je takođe pomenuo rezoluciju u kojoj se Zid plača u jeruslimskom starom gradu za koji je rekao da je najsvetije mjesto za jevrejski narod hiljadama godina, hiljadama godina prije pojave islama, označava okupiranom palestinskom teritorijom, misleći na doument koji je usvojio Unesko.

"Tako da su UN sposobne za mnoge apsurde i mislim da je važno imati otvorene zemlje kojima oči nijesu zamagljene kao što je Australija koja ih često vraća na zemlju", rekao je Netanjahu.

Turnbul je ponovio podršku dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba i za Australiju rekao da je posvećen i stalni prijatelj Izraela.Netanjahu je odbacio pozive kritičara jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, uključujući bivšeg premijera Australije Kevina Rada i Bob Havka da Australija zvanično prizna palestinsku državu.

"Pitam oba bivša premijera jednostavno pitanje: 'Kakva vrsta države će biti ta za koju se oni zalažu? Država koja poziva na uništenje Izraela?

Država čija teritorija će odmah biti iskorišćena za radikalni islam'?", rekao je Netanjahu.Netanjahu i Turnbul su potpisali sporazume o tehnologiji i avio službama i diskutovali o proširenju saradnje u sajber bezbjednosti, inovacijama i nauci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније