Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

26. 02. 2017. 23:57 >> 23:30
4

"ŠOKANTNO"

Izrael osudio skrnavljenje groblja u Filadelfiji

Izrael je danas označio "šokantnim" i "razlogom za zabrinutost" lomljenje i rušenje desetina, a možda i stotina nadgrobnih spomenika na jevrejskom groblju u Filadelfiji, javljaju izraelski mediji.

"Imamo puno povjerenje u vlasti SAD da će uhvatiti i kazniti počinioce", saopštio je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon.

To je prvi put da je Izrael izdao takvo saopštenje otkako je za predsjednika SAD izabran Donald Tramp, navodi izraelski Harec.

List prenosi da nije poznat uzrok, ni motiv incidenta na groblju Planina Karmel.

Prethodno je prošle nedjelje oskrnavljeno groblje u Sent Luisu na sličan način, što je povećalo zabrinutost jevrejske zajednice u SAD za rast anti-semitskih incideta koji su neki povezali sa kandidaturom i izborom Trampa.

Stanovnik Nju Džersija Aron Malin je navodno otkrio prevrnute spomenike na groblju u Filadelfiji, navodi se u izvještajima koje prenose izraelski mediji.

"Vrlo je obeshrabrujuće što se to desilo. Nadao sam se da su to možda (uradila) samo neka pijana djeca. Ali u stvari ima ih tako mnogo, što navodi na pomisao da je to bilo meta", rekao je on.

U odgovoru na incident u Sent Luisu u kampanji koji su predvodili muslimani sakupljeno je više od 100.000 dolara da se groblje obnovi i izražena solidarnost s jevrejskom zajednicom.

Poptredsjednik SAD Majk Pens obišao oskrnavljeno groblje, rekavši da "nema mjesta u Americi za mržnju, predrasude i antisemitizam".

Nakon tog incidetna Tramp je izdao dugo očekovano saopštenje, ocijenivši da je "antisemitizam užasan i prestaće i mora da prestane".

On je prethodno optužen da ne osuđuje zločine mržnje protiv Jevreja.

Jedan dan prije incidenta na groblju u Sent Luisu bilo je više prijetnji bombaškim napadima na čijoj su meti centri jevrejskih zajednica šrom SAD četvrti put za nekoliko mjeseci.

Ako je groblje u Fildelfiji zaista bilo na meti vandala onda bi to mogao biti dio šireg talasa ciljanja jevrejskih zajednica širom SAD, navodi Harec.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније