Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

06. 03. 2017. 22:30 >> 22:06

VERSAJ

Velika četvorka za Evropu sa više brzina

Vođe Francuske, Njemačke, Španije i Italije založile su se danas, na mini samitu u Parizu, za Evropu sa više brzina koja bi dozvolila nekim zemljama članicama EU da napreduju brže od drugih.

"Jedinstvo ne znači jednoobraznost", rekao je francuski prdsjednik Fransoa Oland, koji je bio domaćin svojim kolegama u dvorcu Versaj kod Pariza, u okviru priprema za širi sastanak EU kasnije ove nedjelje.

Mini samitu prisustvuju njemačka kancelarka Angela Merkel i španski i italijanski premijeri Marijano Rahoj i Paolo Đentiloni. 

"Zato se zalažem za nove forme saradnje, nove projekte, ono što nazivamo izdiferenciranu saradnju", rekao je Oland uoči radne večere.

Prema njemu, neke zemlje bi mogle da idu brže i dalje u oblastima kao što su odbrana, eurozona kroz produbljivanje ekonomske i monetarne unije, fiskalno i socijalno usklađivanje, ili kultura ili omladina.

Radilo bi se o tome da se "u nekim zemljama ide brže i jače a da druge nijesu potisnute ali da druge ne mogu da se protive", rekao je Oland.

Lideri ove četiri zemlje, s najvećim brojem stanovnika u EU, sastaće se sa svojim evropskim kolegama u četvrtak u Briselu, prije samita na kome treba da se da podstakne evropski projekt 25. marta u italijanskoj prijestonici, povodom 60. godišnjice Rimskog ugovora.

Za Angelu Merkel "Evropljani treba da imaju hrabrost da prihvate da neke zemlje napreduju brže od drugih" i dodala da taj put ne treba da bude zatvoren za one koji kasne ali, kako je rekla, "potrebno je da može da se ide naprijed".

Šef italijanske vlade Đentiloni se sa svoje strane založio za više integrisanu Evropsku uniju, ali sa "različitim nivoima integracije".

Marijano Rahoj je rekao da je Španija spremna da ide dalje u integraciji sa svim onim koji žele da je slijede.

Lideri su takođe pozvali EU da usvoji nove politike da zaštiti svoje granice, da riješi izbjegličku krizu i popravi borbu protiv terorizma.

Oland je danas u intervjuu objavljenom u više evropskih listova upozorio da Evropska unija mora da krene putem Evrope u više brzina jer će u suprotnom eksplodirati. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније