Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila R.B.

22. 04. 2017. 23:19 >> 22:56
6

U MOSKVI

Obilježena 147. godišnjica rođenja Lenjina

Članovi Komunističke partije Rusije položili su danas cvijeće u Mauzoleju Vladimira Iljiča Lenjina na Crvenom trgu u ruskoj prijestonici Moskvi povodom 147 godina od njegovog rođenja.

Vladimir Iljič Lenjin bio je ruski revolucionar, državnik, pisac, osnivač komunizma i Sovjetskog saveza, rođen na današnji dan 1870. godine. 

Povorka od nekoliko stotina ljudi sa crvenim komunističkim zastavama i crvenim ružama prošetala je ulicama i trgovima Moskve, prenosi Anadolija. 

Lenjin je bio vođa Socijaldemokratske radničke partije Rusije (boljševika), organizator sovjetske države, nastavljač djela Marksa i Engelsa, ali i osnivač Treće komunističke internacionale.

Rođen je 1870. u Simbirsku na Volgi. Njegov najstariji brat Aleksandar obješen je zbog učešća u atentatu na cara Aleksandra Drugog. Tokom mlađih dana udaljen je sa fakulteta, učestvovao u studentskim nemirima, hapšen, ali i prognan. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније