Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 06. 2013. 19:10   >>  19:10 1

PROJEKTILI KONKURS

Sirijski pobunjenici dobili teško naoružanje

Saudijska Arabija je isporučila pobunjenicima protivtenkovske projektile Konkurs, a očekuju i novo, naprednije naoružanje.

Sirijskipobunjenici, koji se nalaze na prvoj borbenoj liniji, dobili su prvo teško naoružanje otkako je američki predsjednik Barak Obama donio odluku da im isporuči oružje, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

 

 

Pobunjenički izvori su izjavili da im je Saudijska Arabija isporučila protivtenkovske projektile "Konkurs" i da će uskoro dobiti novo i naprednije naoružanje. 

Prema njihovim riječima, ovo oružje već je upotrebljavano i imalo je razoran efekat u gradu Halepu. 

Protekle sedmice Bijela kuća je saopštila da će isporučiti vojnu opremu pobunjenicima, nakon što je zaključeno da su snage Bašara al-Asada upotrijebile hemijsko oružje. 

Za razliku od raketa ispaljenih iz ručnih bacača, "Konkurs" može da probije oklop najnovijih tenkova sirijske vojske T-72 ruske proizvodnje.

Ugrožena svjetska baština

Šest drevnih mjesta u Siriji, uključujući i grad Halep, koji je pretrpio znatna oštećenja za vrijeme sukoba, dodati su na popis ugrožene svjetske baštine, rečeno je iz UNESCO-a.

Sirija ima šest znamenitosti svrstanih na listu svjetske baštine: stare dijelove gradova Damaska, Basre i Halepa, Palmiru, Crac des Chevaliers i tvrđavu Saladin, kao i antička sela na sjeveru Sirije.

"Zbog oružanog sukoba Siriji više ne postoje uslovi za osiguranje i zaštitu izuzetne univerzalne vrijednosti svjetske baštine pod našom zaštitom“, kaže se u saopštenju UNESCO-a.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније