Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 07. 2017. 15:19 >> 14:51
2

GOVOR U VARŠAVI

Tramp pozvao Rusiju da ne destabilizuje

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je danas u Varšavi ispred Spomenika Varšavskom ustanku Rusiju da prestane da destabilizuje Ukrajinu i prekine da podržava neprijateljske režime kao što je iranski ili sirijski, već da se pridruži zajednici odgovornih naroda koji se bore da očuvaju temelje svoje civilizacije.

"Borimo se istrajno protiv radikalnih islamskih terorista i na kraju ćemo pobijediti. Ne možemo da prihvatimo one koji odbacuju naše vrijednosti, koji se služe mržnjom da opravdaju nasilje nad drugima. Pozivamo Rusiju da prestane da destabilizuje Ukrajinu, da prekine podršku režimima kao što je u Siriji ili Iranu i da se umjesto toga pridruži zajednici odgovornih naroda koji brane civilizaciju", kazao je Tramp na prepunom Trgu Krašinjskih.

Tramp je kazao da je danas Zapadu i Evropi prijeti sukob s ideologijom koja želi da izveze ekstremizam i terorizam u cio svijet.

"Amerika i Evropa su izložene jednom napadu za drugim. Prekinućemo ih. U Saudijskoj Arabiji sam pozvao lidere 50 muslimanskih zemalja da se uključe. Moramo da ih (teroriste) lišimo fondova i bilo kakve ideološke podrške. Uvijek ćemo pozdravljati nove građane koji prihvataju naše vrijednosti, ali naše granica ostaće zatvorene za terorizam bilo kakve vrste", kazao je američki predsjednik.

Trampov govor prekidan je povremeno skandiranjem i burnim aplauzima pristalica poljskih vlasti koje je vladajuća stranka Pravo i Pravda besplatno autobusima dovezla iz cijele Poljske da na trgu ne ostane prostor Trampovim protivnicima.

Najveći dio govora Tramp je posvetio pohvali borbe za slobodu i nezavisnost Poljaka i njihovom nesalomljivom duhu u odbrani nezavisnosti.

Nekoliko puta je istakao traumatična poglavlja u rusko-poljskim odnosima - prvo zaustavljanje sovjetske armije kod Varšave u Poljsko-ruskom ratu 1919. i 1920. godine koje je, po Trampovim riječima, zaustavila komuniste da ne zavladaju cijelom Evropom.

Zatim je govorio o upadu Sovjetskog Saveza na osnovu pakta Molotov-Ribentrop u istočne djelove Poljske, 17 dana pošto su zemlju pregazili fašistički tenkovi septembra 1939, masakr poljskih vojnih zarobljenika iz sovjetskih logora 1940. godine u Katinjskoj šumi, a zatim i Varšavski ustanak 1944. kada su se sovjetske trupe zaustavile pred Varšavom i posmatrale kako Vermaht u krvi guši ustanak u kome je poginulo preko 150.000 ljudi.

Tramp je takođe neočekivano potvrdio privrženost SAD kolektivnoj odbrani u NATO kada je izražavao zadovoljstvo što je urodila plodom njegova oštra kritika da neki saveznici ne izvršavaju obaveze da ulože dva odsto BDP-a u svoju odbranu.

"Obraćam se onima koji su kritikovali naš stav i želim samo da kažem da su SAD pokazale ne samo na riječima već i djelima da stojimo rame uz rame branći Član 5 o zajedničkoj obavezi kolektivne odbrane. Lako je pričati, ali računaju se djela. To vi najbolje znate. Evropa mora da čini više. Evropa mora da pokaže da vjeruje u svoju budućnost tako što će investirati novac da garantuje sebi tu budućnost", kazao je Tramp.

Kao takav čin ulaganja novca u vlastitu budućnost, Tramp je pohvalio noćašnji dogovor da SAD isporuče Poljskoj najsavremeniji antiraketni sistem Patriot.

Poslije obraćanja Poljacima Tramp je završio 16-časovnu posjetu Poljskoj i nastavio u Hamburg na samit G20.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније